Irtotakin käyttöönotto

Huolettoman irtotakin voi helposti ostaa tavaratalon miestenosastolta tai vaateliikkeen rekistä. Irtotakkia kutsutaan myös pikkutakiksi, mutta irtotakki on asiallisempi ilmaisu. Arkikäyttöön sopiva irtotakki on käytännöllinen ja sitä uskaltaa pitää rennommin myös vapaa-aikanakin. Valmiit vaatekappaleet valmistetaan tyypillisesti tehtaissa vakiomittoihin ja massatuotantona. Monet kauppojen irtotakit syntyvät nykyään maamme rajojen ulkopuolella ja ne kuljetetaan joskus pitkiä matkoja määränpäähänsä tänne kylmään Pohjolaan lämmittämään viluisia hartioitamme.

Kuva
Matti Mattila

Irtotakin takahelman avonaisia kohtia kutsutaan halkioiksi. Halkioilla ei ole mitään erityistä tehtävää nykymaailmassa, sillä ne keksittiin aikoinaan helpottamaan ratsastamista hevosella. Satulalla oli helpompaa istua, kun takin helma ei kiristänyt vaan taittui siististi sivuun. Halkioita on kahdenlaisia. Englantilaiset suosivat kahta sivuhalkiota, jota joskus kutsutaan myös takaläpäksi. Etelämpänä Euroopassa italialaiset puolestaan suosivat takahalkiota eli takkia, jonka takahelmaan on leikattu vain yksi halkio. Amerikkalaisten puolestaan kerrotaan suosivan halkiotonta eli suoraa helmaa. Tehtaassa takin halkio ommellaan melkein poikkeuksetta muutamalla pistolla, jotta vaatteen ryhdikkyys ja muoto säilyy kuljetuksen ajan. Halkion alahelman puoliskot ovat uutena parilla langanpätkällä kiinni toisissaan. Nämä langat leikataan ja poistetaan ennen kuin pukee takin ensimmäisen kerran päälleen, olipa halkio sitten yksi- tai kaksiosainen.

Pikkutakin päällistaskutkin ovat usein kiinni harsittuja. Periaatteessa taskut voi niin ikään leikata auki, mutta takki pysyy ryhdikkäämpänä, kun taskut jättää kiinni. Tarkoitus ei nimittäin ole sulloa irtotakin taskuihin esineistöä tai pitää käsiä taskuissa. Poikkeuksen tekee rintatasku, jonka voi toki ottaa käyttöön. Pääsääntöisesti rintataskuun sijoitetaan taskuliina, eikä sinne muuta sitten saisi laittaakaan. Vaarana vain tietysti aina on, että taskun reuna alkaa ajan mittaan repsottaa ulospäin, joten tästäkin syystä ompeleet kannattaa jättää taskuihin. Sisätaskut sen sijaan ovat tarpeellisia ja niihin voi laittaa hillitysti tavaroitaan, kuten ohuen lompakon. Räätälintyönä tehdyissä puvun takeissa tämäkin tosin otetaan usein huomioon sovittamalla valmistuvaa takkia lompakko povitaskussa, mikäli miehellä on tapana pitää massiaan lähellä sydäntään. Tyylikäs mies ottaa siis huomioon pienetkin yksityiskohdat, kun kyseessä on tyylikäs pukeutuminen.

Julkaistu tiistaina 20.9.2011 klo 20:41 avainsanalla pukeutuminen.

Edellinen
Lippu-uudistus
Seuraava
Lippuluukulla