Kehittynyt valokuvaustekniikka digikameroineen on tehnyt lähes jokaisesta valokuvaajan. Kuvia on viime vuosina otettu enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sata vuotta sitten valokuvaaminen oli harvojen harrastus, sillä kuvausvälineet ja materiaalit olivat tuolloin kalliita. Nyt kuvaaminen on arkipäiväistynyt ja valokuvia on helppo saada aiheesta kuin aiheesta ja paikasta riippumatta. Runsas valokuvien määrä on synnyttänyt myös uudenlaisia palveluita erityisesti Internetiin. Lukuisat kuvanjakosivustot tarjoavat ilmaista tai edullista tallennustilaa valokuville ja samalla mahdollisuuden esitellä aikaansaannoksiaan kaikelle kansalle. Siinä missä tarjonta on kasvanut, on samalla myös erilaisten valokuvien tarve kasvanut.
Valokuvia käytetään enenevässä määrin elävöittämään mitä erilaisimpia teoksia. Markkinoinnissa kuvia on käytetty jo pitkään, mutta myös monet tuotteet ja palvelut ovat saaneet värejä ja kuvia pintaansa. Ennen vanhaan koulukirjat eivät komeilleet kuvillaan vaan asiallisella tekstillään. Uudet koulukirjat sisältävät asiallisen tekstin lisäksi runsaan ja värikkään kuvituksen, jolla tyypillisesti tuetaan tekstin aihetta. Kuvittajan tehtävänä onkin löytää sopivia valokuvia työhönsä. Ammattimaisesti otettuja valokuvia myydään monissa kuvapankeissa, mutta edullisempiakin vaihtoehtoja toki löytyy. Valokuvia on tarjolla joko minimaalista korvausta vastaan tai jopa täysin ilmaiseksi. Suurin osa kuvista on tosin tekijänoikeuksin suojattuja mutta löytyypä joukosta myös täysin maksuttomia ja tekijänoikeuksista vapaita kuviakin. Tällaisia kuvia kutsutaan Public Domain -kuviksi. Ne ovat eräällä tavalla julkista omaisuutta, sillä kuvaajan tekijänoikeudet ovat saattaneet raueta lain suoman suoja-ajan jälkeen kuvaajan kuolemasta tai ne on annettu tieten tahtoen julkiseen käyttöön.
Iso osa maksuttomista valokuvista nauttii tekijänoikeussuojaa. Kuvaaja on voinut julkaista kuvansa kaikkien käyttöön esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä. Tämä lisensiointijärjestelmä säilyttää kuvaajan tekijänoikeudet mutta antaa lisenssistä riippuen kuvan käyttäjälle melko vapaat kädet. Ilmaisia kuvia puolestaan löytyy netistä pilvin pimein. Lukemattomat sivustot suorastaan pursuavat valokuvia vapaaseen käyttöön. Kuvien laatu sen sijaan vaihtelee melkoisesti aina kamerapuhelimen tarkkuudesta järjestelmäkameran tarkkuuteen. Kuvituskuviksikin nämä harrastuspohjaiset kuvat ovat usein haastavia, sillä niiden asettelu voi vaatia ylimääräistä kuvankäsittelyä. Maksuttomat valokuvat ovat joka tapauksessa varteenotettavia vaihtoehtoja pienimuotoiseen kuvitustarpeeseen, kuten esimerkiksi oman sivuston elävöittämisessä. Ilmaisia kuvia voi etsiä esimerkiksi seuraavilta sivustoilta.
- http://www.public-domain-photos.com/
- http://www.openphoto.net/
- https://www.flickr.com/
- http://www.ilmaisetkuvat.com/
- http://www.cepolina.com/
- http://www.burningwell.org/
- http://www.sxc.hu/
- http://www.imageafter.com/
- http://www.openclipart.org/
- http://www.freephotopics.com/
- http://www.stockvault.net/
- http://www.freephotosbank.com/
- http://www.morguefile.com/
- http://www.imagepark.biz/
Kuvahakukoneita
Perushakukoneissa on lähes poikkeuksetta myös kuvahakutoiminto. Erityisesti valokuvien hakemiseen erikoistuneita hakukoneitakin on muutama.