Hernekeitto

Mint & Snow Pea Soup
Kuva
Julie

Kuljin viime torstaiaamuna Aleksis Kiven katua pitkin kohti Pasilaa. Matkan varrella ilmassa leijui pitkän aikaa herkullisen hernekeiton tuoksu. Torstai on perinteinen hernekeittopäivä, joten tällaiselta hyvältä tuoksulta voi olla vaikea välttyä. Moni paikallinen keittiö oli aloittanut sopan keiton ajoissa aamulla, sillä suomalaisen lounasajan alkamiseen oli aikaa kolmisen tuntia. Hernekeitto ei ole pelkästään suomalainen herkku. Se tunnetaan erityisesti Pohjoismaissa, mutta myös monissa muissakin Euroopan maissa. Hernekeitto on yksi harvoista keskiajalta periytyvistä ruokalajeista. Samalla selittyy, miksi keittoa tarjotaan aina torstaisin, sillä tämä tapa pohjautuu vanhaan kristilliseen tapaan. Katolilaiset pitivät keskiajalla perjantaita paastopäivänä, joten torstaina syötiin tuhdisti hernekeittoa, jotta jaksettiin paaston yli.

Hernekeitto on helppo valmistaa. Kaupasta löytyy valmiita säilykkeitä, joita lämmittämällä syntyy nopeasti maittava soppalounas. Keittoa voi vielä maustaa makunsa mukaan. Monet lisäävät siihen mustapippuria, meiramia ja sinappia. Porkkana ja sipuli ovat myös tuttuja lisukkeita, joilla mehevöitetään muuten ehkä ohueksi jäävää keitosta. Paras keitto syntyy tietysti omassa keittiössä.

Hernekeitto

8 annosta
  • 500 g kuivattuja herneitä
  • l vettä
  • 500 g luutonta sianlihaa
  • 1 tl suolaa
  • 4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 tl meiramia
  • 2 tl sinappia

Huuhtele herneet kylmällä vedellä ja pane ne likoamaan isoon kattilaan, jossa vettä on noin puolet reseptin vesimäärästä. Anna herneiden liota yön yli. Lisää kattilaan loppu vesi. Kuumenna ja keitä hetki. Kuori vaahto pois. Paloittele lihat ja lisää keiton joukkoon. Lisää suola. Keitä miedolla lämmöllä vähintään kaksi tuntia. Lisää kypsymisen aikana silputtu sipuli ja viipaloidut porkkanat. Kuumenna keitto. Mausta keitto mustapippurilla, sinapilla ja meiramilla. Voit halutessasi maustaa keittoa vielä muutamalla valkosipulin kynnellä. Tarjoile ruisleivän kera ja jälkiruuaksi pannukakkua mansikkahillolla.

Julkaistu lauantaina 22.8.2009 klo 17:00 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Firedox
Seuraava
Miten satukakkua syödään