Helsingin katujen alennustila

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa muutaman päivän kuluttua. Heinäkuun ensimmäisenä saamme jälleen isännöidä Euroopan yhteisöä seuraavan puoli vuotta. Puheenjohtajuus tuo erityisesti Helsinkiin paljon ulkomaalaisia vieraita eri puolilta unionia. Edellisen kerran pesti oli meillä vuoden 1999 jälkipuoliskolla. Puheenjohtajuudet kiertävät puolivuosittain maalta toiselle ja tehtävät on jaettu ennalta maiden kesken sovitun aikataulun mukaan.

Helsingin päättävät elimet ovat olleet hyvin tietoisia tulevasta puheenjohtajuuskaudesta. Siksi onkin lohdutonta katsella vielä pari päivää ennen tulikoetta Helsingin keskustan katujen alennustilaa. Kun kaupungilla nyt kiertelee, tuntuu aivan siltä, kuin stadissa ei olisi koskaan aiemmin ollut näin monta katutyömaata käynnissä samaan aikaan. Auki revittyjen katujen lisäksi yksi jos toinenkin keskustan rakennus on sopivasti juuri ennen puheenjohtajuutta paketoitu ulkosivuremontin ajaksi.

Kaupunginisät vakuuttavat, että kadut ovat kunnossa viimeistään maanantaina. Kaupunkilaiset eivät oikein jaksa uskoa tähän, kuten en usko minäkään. Eräskin kadulla haastateltu herra ihmetteli huonoa suunnittelua. Miksi katutyöt ylipäätään aloitetaan vain muutamia kuukausia ennen näinkin suurta tapahtumaa? Koordinointi ei ole oikein onnistunut, vaikka isännyys on ollut tiedossa jo hyvissä ajoin. Myös kaupunkilaiset ovat kiukustuneita katujen jatkuvaan myllerrykseen. Juuri kun luulimme päässeemme eroon talven katuhiekoituksen aiheuttamasta pölystä, saamme taas pyyhkiä sitä päältämme, kun katumontut rehottavat avoinna viikkokausia. Monissa suurkaupungeissa katujen alla kulkee tunnelit kunnallistekniikkaa varten. Näin ei katuja tarvitse avata jokaisen uuden kaapelin vetämiseksi. Miksi Helsingissä ei olla menty samaan käytäntöön?

Julkaistu Thursdayna 29.6.2006 klo 19:22.

Edellinen
Pilkun paikka
Seuraava
Kesäloman aika