Helsingin arvoporrashuoneet

Rakennustaide oli toisenlaista 1800-luvulla. Tuolloin rakennusten esteettisyyden eteen nähtiin vaivaa ja asukkaiden viihtyvyydestä huolehdittiin asumisen toimivuuden lisäksi. Vanhat rakennukset olivat muutakin kuin vain toimivia taloja. Niissä oli ja on yhä edelleen paljon silmänruokaa. Osa näistä kauniista, lähes taideteoksia lähentelevistä arkkitehtonisista yksityiskohdista on piilossa jokapäiväisiltä kaduntallaajilta. Helsinkiläisten 1800- ja 1900-luvulla rakennettujen rakennusten portaikot ovat oikeita sisustuksellisia taideteoksia.

Satamakatu 2
Kuva
Kaupunginmuseo / Arkk.tsto Schulman Oy

Nyt näihin upeisiin arvoporrashuoneisiin pääsee tutustumaan virtuaalisesti netissä, sillä Helsingin kantakaupungin 1800-luvun kerrostalojen porrashuoneista on kartoitettu kaikkiaan 294 portaikkoa 89 rakennuksessa. Porrashuoneet on arvotettu niiden historiallisen ja rakennustaiteellisen arvon sekä säilyneisyyden ja harvinaisuuden perusteella kolmeen luokkaan. Ensimmäisen luokan kohteet, yhteensä 114 portaikkoa, on esillä kaupunginmuseon pysyvässä verkkonäyttelyssä. Kustakin porrashuoneesta esitetään itse rakennuksen perustietojen lisäksi portaan tärkeimmät arkkitehtoniset tiedot. Kohteista on esillä myös paljon erinomaisia valokuvia.

Kartoituksen tavoitteena on koota ja jakaa tietoa kaupungin vanhimmista asuinkerrostaloista. Aineisto kertoo yli sadan vuoden takaisesta elämänmenosta, arkkitehtuurivirtauksista ja tekniikan kehityksestä sekä komeissa pääportaissa että vaatimattomissa keittiönrapuissa. Kartoitustyö jatkuu tänä vuonna 1900-luvun alun taloissa. Inventoinnin on tehnyt kaupunginmuseon toimeksiannosta Arkkitehtitoimisto Schulman Oy, joka jatkaa työtä Kampin ja Punavuoren vuosina 1900-1919 rakennettujen asuinkerrostalojen porrashuoneissa syys-joulukuussa 2010.

Julkaistu lauantaina 18.9.2010 klo 8:37 avainsanoilla arkkitehtuuri, historia, kaupunki, museot ja näyttelyt.

Edellinen
Faktoja elokuvista
Seuraava
Inception