Helppo sarjakuvapiirros

Kuvankäsittelyohjelmilla on helppo luoda valokuvista mitä erilaisempia kuvamanipulaatioita. Ohjelmia käytetään paljon myös kuvien korjailuun. Niiden valoisuutta lisätään tai vähennetään ja niille suoritetaan tarvittaessa muitakin säätöjä, kuten kontrastin ja värien korjailua. Kuvia myös retusoidaan eli paikkaillaan poistamalla kuvista epämiellyttäviä tai turhia yksityiskohtia tai lisäämällä kuviin jotain sinne alunperin kuulumatonta. Muokkailut ovat nykyään niin tehokkaita ja taitavia, ettei valokuvista voi ensisilmäyksellä sanoa, onko se alkuperäinen vai modifioitu. Suosituimpiin kuvankäsittelyohjelmistoihin lukeutuva Phtoshop Elements on kätevä ja edullinen sovellus pieniin ja miksei jopa vähän isompiinkin kuvantyöstöihin. Eräs mielenkiintoisimmista tehtävistä on valokuvan muuntaminen sarjakuvamaiseksi piirrokseksi. Tein eräästä maisemallisesta valokuvasta kokeeksi sarjakuvapiirrosta muistuttavan kuvan.

  1. Aloitin käyttämällä Cutout-työkalua, jolla poistin liiat yksityiskohdat valokuvasta. Säädin arvot seuraavasti: Number of Levels (tasojen määrän) arvoon 8, Edge Simplicity arvoon 6 ja Edge Fidelity arvoon 1. Kuvasta tuli näillä arvoilla yksinkertaisempi, mutta jäljelle jääneet yksityiskohtien reunat ja kulmat jäivät teräviksi.
  2. Pehmensin kuvassa olevien yksityiskohtien reunoja lisäämällä Noise-valikosta Median-suodattimella pyöreyttä pikseleihin. Valitsin säteeksi 10 pikseliä, jolla terävät reunat ja kulmat poistuivat kuvasta.
  3. Viimeinen vaihe olikin helppo ja siinä syntyi haluttu lopputulos Poster Edges -työkalulla. Valitsin työkalun arvot seuraavasti: Edge Thickness (reunan paksuus) arvoon 10, Edge Intensity arvoon 5 ja Posterization arvoon 4.

Sarjakuvamaisen piirroksen voi tehdä valokuvasta siis hyvin helposti. Mikäli aikaa ja viitseliäisyyttä riittää, voi lähes valmiista kuvasta vielä poistaa turhia yksityiskohtia ja näin viimeistellä piirrosta yhä sarjakuvamaisemmaksi. Tällaisessa kuvassa myös värit muuttuvat helpommin käsiteltäviksi, sillä käyttämäni työkalut vähentävät samalla värien määrää. Jäljelle jääneitä värejä voi helposti muuttaa käyttämällä esimerkiksi Wand- eli taikasauvatyökalua.

Julkaistu Sundayna 4.4.2010 klo 19:18 avainsanoilla askartelu, grafiikka, harrastukset ja Photoshop.

Edellinen
Pakastemämmiä
Seuraava
Pääsiäisristikko