Hämmentävä sähköinen kirja

Sähköisiä kirjoja on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. Erityisellä lukulaitteella luettavia niin sanottuja e-kirjoja eli elektronisia kirjoja on saanut jo vuosia ulkomaalaisista verkkokaupoista. Tarjolla oleva kirjallisuus on etupäässä englanninkielistä ja tunnettuja maailmanmenestyksiä. Maailmalla uusi julkaisumuoto on herättänyt vilkasta keskustelua eikä vastalauseilta ole voinut välttyä. Viime aikoina sähköiset kirjat ovat synnyttäneet paljon keskustelua myös täällä meillä Suomessa. Keskustelua on käynyt lähinnä pitkään toiminut kustannusala, joka ei tunnu oikein tietävän, miten uuteen tulokkaaseen pitäisi suhtautua. Uusin Kuluttaja-lehtikin (8/2010) toppuuttelee innokkaimpia hankkimasta vielä kalliinpuoleisia lukulaitteita.

Kindling
Kuva
Windell Oskay

Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin kaupankäynti. Kauppiaat haluavat myydä uusia laitteita ja niihin sisältöä. Kaikki kustantajat eivät ole tähän vauhtiin päässeet mukaan eikä esimerkiksi suomalaista kirjallisuutta ole vielä kovinkaan paljon tarjolla. Sähköisissä kirjoissa ei ole mitään vikaa. Se on kätevä tapa lukea kirjallisuutta, vaikka monet ovat esittäneet villityksen varjopuolia. Sähköinen kirja ei välttämättä tule sen ekologisemmaksi kuin painettunakaan. Elektroniikan valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa ja sisällön jakaminen tietokonepalvelimilta käyttää sekin sähköenergiaa. Toisaalta painettujen kirjojen rahtaaminen kirjapainosta eri puolille maata sijaitseviin kirjakauppoihin kuluttaa energiaa siinä missä palvelinkonehuonekin.

Sähköinen kirja on edennyt suomalaisiin kirjakauppoihin varovaisesti ja verkkaisesti. Ilmassa on aistittavissa myös jonkinlaista vastustusta. Kustantajien nihkeän suhtautumisen e-kirjaan voi ymmärtää, sillä perinteisiin painotuotteisiin tottuneissa yrityksissä ei välttämättä ole edes ammattimaista henkilökuntaa, joka hallitsisi uuden sähköisen julkaisumaailman. Ennen kuin näitä osaajia saadaan henkilövahvuuteen, halutaan kehitystä jarruttaa, jotta kelkkaan hyppääminen onnistuisi. Tosiasiassa kelkka etenee nyt sellaista vauhtia, että hitaammat jäävät varmasti kyydistä. Sähköinen tulevaisuus on tulossa halusimmepa sitä tai emme. Maailman suurimmat alan yritykset ja markkina-alueet kehittävät myyntiään ja uusia ansaintakeinoja kaiken aikaa. Sähköinen kirja on vain yksi väline näihin tavoitteisiin pääsemiseksi.

Juuri parhaillaan sähköinen kirja kaikkine oheislaitteineen on murroksessa. Markkinoiden tasaantumista kannattaa odottaa, sillä laitteet kehittyvät niin nopeasti, että uusia ja entistä parempia versioita ilmestyy kauppojen hyllyille lähes kuukausittain. Sähköisten kirjojen tekniikkakin tuntuu yhä elävän. Yhteensopivuusongelmat ja tekijänoikeuskysymykset sekä monenlaiset kopiosuojaukset ovat arkipäivää. Sähköinen kirja on joka tapauksessa tätä päivää ja tulevaisuutta, joten tätä kehitystä kannattaa seurata.

Julkaistu keskiviikkona 15.12.2010 klo 19:04 avainsanoilla kirjallisuus ja laitteet.

Edellinen
Tiederatikka
Seuraava
Dominokello