Haastateltavana Aleksi Wilenius

Aleksi Wilenius
Kuva
Matti Mattila

Lähdin tänään kello kymmenen aikaan aamupäivällä junalla Riihimäelle. Pakkasta oli aamulla neljätoista astetta, mutta tiedossa oli tunnin junamatka ja toinen samanlainen takaisin, joten en joutunut oleskelemaan pitkiä aikoja pakkassäässä. Saavuin Riihimäelle noin puoli kahdentoista aikaan ja suuntasin heti rautatieasemalta kadun toiselle puolelle kauppakeskus Atomiin. Siellä minulla oli sovittu tapaaminen, jossa esikoiskirjailija Aleksi Wilenius tulisi haastateltavakseni ja kertomaan vastikään julkaisemastaan esikoisteoksestaan Ratkaiseva muuttuja (Annorlunda 2018, ISBN 978-952-68961-0-6). Nuori kirjailija saapui sovittuun aikaan, ja niin pääsin häntä heti haastattelemaan. Jännitys oli ehkä molemminpuolinen, sillä kyseessähän oli Aleksin ensimmäinen kirjailijahaastattelu ja samalla minun ensitapaaminen, sillä olimme asioineet aiemmin vain sähköpostilla.

Wilenius, Aleksi: Ratkaiseva muuttuja
MM
Kerro lyhyesti itsestäsi.
AW
Olen 17-vuotias lukiolaispoika ja harrastan kirjoittamista ja jalkapalloa. Tällä hetkellä päivät kuluvat opiskellessa ja kirjoittaessa.
MM
Mikä sai sinut kirjoittamaan?
AW
Minulle tuli omien ajatusteni ja kokemusten pohjalta sellainen olo, että nyt kirjoitetaan tämän kirja, ja siinä se sitten syntyi.
MM
Mistä sait aiheen kirjallesi?
AW
En osaa tarkalleen sanoa. Aihe vain tuli mieleeni kokemusteni perusteella.
MM
Kerro kiteytetysti, mistä esikoiskirjasi kertoo?
AW
Kyseessä on poliittisesti valveutuneen nuoren miehen kasvutarina, jossa tämä kyseinen mies joutuu ensin ongelmiin, mutta muuttaa omaa käytöstään ja selviää niistä.
MM
Miltä kirjoittaminen tuntui?
AW
Kirjoittaminen oli erittäin mukavaa. Pääsin purkamaan omia ajatuksiani ja pystyin näyttämään muille, mitä ajattelen. Kirjan kirjoitus kesti noin vuoden, joskin siinä välissä oli taukojakin. Tässä kirjassa tiesin suurin piirtein, mistä tarina alkaa ja mihin se päättyy.
MM
Millainen on kirjoittamisprosessisi?
AW
Aluksi suunnittelen, mitä kohtauksia tarinassa tulee olemaan ja minkälaisia henkilöhahmoja esittelen. En toisaalta suunnittele niin kovin paljon, vaan ryhdyn vain kirjoittamaan ja siinä se tarina sitten samalla syntyy. Pyrin kuitenkin kirjoittamaan joka päivä. Välillä tietysti pidän taukoja.
MM
Eteneekö kirjoittaminen yleensä vaivatta?
AW
Välillä on tietenkin päiviä, kun kirjoittaminen ei tahdo sujua, mutta loppujen lopuksi tekstiä syntyy melko vaivatta, vaikkakin eteneminen on hidasta.
MM
Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
AW
Kirjoittaminen on keino purkaa omia ajatuksia ja näyttää niitä myös muille, koska en ole mikään hyvä puhuja. Tällä tavoin pääsee jakamaan ajatuksiaan.
MM
Millainen lukija itse olet?
AW
Luen kyllä jonkun verran, etupäässä pelkästään kotimaista kirjallisuutta. Yksi suosikkikirjailijoistani on Tuomas Kyrö.
MM
Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi kirjoittamisen suhteen?
AW
Pyrin jatkossakin kirjoittamaan mahdollisimman paljon ja pyrin saamaan kirjani mahdollisimman suurelle yleisölle.
MM
Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
AW
Lukijoilleni haluan kertoa lyhyesti ja ytimekkäästi, että lukekaa kirjoja!

Kiitän Aleksia haastattelusta ja toivotan hyvää jatkoa ja antoisia hetkiä kirjoittamisen parissa.

Wilenius, Aleksi

Ratkaiseva muuttuja

ISBN
978-952-68961-0-6
Julkaisija
Annorlunda Mediatuotanto Oy

Julkaistu lauantaina 3.3.2018 klo 15:45 Kirjat-luokassa avainsanoilla kirjallisuus ja kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 59
Seuraava
Jadetanssi - osa 60