Helmikuun viidentenä vietetään taas vuotuista Runebergin päivää. Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) mukaan nimetty maukas leivonnaisherkku Runebergin torttu on luonnollisesti päivän keskiössä. Tarinan mukaan herkullisen tortun loi alun perin porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius, ja runoilijalla oli tapana vierailla aamiaisella leipurin kahvilassa nauttien tortusta punssin kyydissä. Sokerinen baakkelssi maistuu tietysti monille, mutta maistuu se myös gluteenittomana keliaakikoillekin.
Gluteenittomat Runebergin tortut
12 pientä tai 6 isompaa torttua- 150 g voita
- 2 kananmunaa
- 4 dl (200 g) mantelijauhoja
- 1¼ dl sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta
- 1 dl hasselpähkinäjauhetta
- 1 dl kermaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 6-12 tl vadelmamarmeladia
- 30 g valkosuklaata
- manteliesanssia
Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota voi ja sokeri tai makeutusaine ja vatkaa munat joukkoon yksi kerrallaan. Jos seos juoksettuu, saat sen uudelleen tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita kuiva-aineet ja kerma taikinaan. Lusikoi taikinaseos korkeisiin muffinssivuokiin. Paina kunkin muffinin keskelle kuoppa kostealla lusikalla ja laita siihen teelusikallinen vadelmamarmeladia. Paista muffineita uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Sulata valkosuklaa ja valuta siitä lusikalla rinki hillosilmän ympärille.