Font Squirrel

Font Squirrel

Fontti eli tekstityyli on yksi näkyvin typografinen tehokeino. Sana fontti on tietotekniikan ammattisanastoon kuuluva ilmaisu, jota on vaihtelevin tuloksin yritetty kääntää suomeksi. Alkuperäisestä englanninkielisestä font-sanasta mukailtu suomalainen versio on mielestäni hyvä arkikäyttöön, mutta virallisemmissa teksteissä siitä voi käyttää kirjasinlaji- tai kirjaintyyli-sanaa (Tietotekniikan liitto, Kielikoneen englanti-suomi-sanakirja 4.6). Fontille on tarjottu myös muita käännöksiä kuten kirjasintyyppi, kirjasintyyli, kirjasinleikkaus ja tekstityyli. Fonttien maailma on yhtä kirjava kuin sanan suomennoksetkin. Jonkinlaisen käsityksen erilaisten fonttien lukumäärästä saa Font Squirrel -sivustolta, jossa on tarjolla ilmaiseksi lähes 600 fonttiperhettä.

Font Squirrel on koonnut lukemattomia fontteja, joita voi käyttää ilmaiseksi myös kaupallisessa tarkoituksessa. Eri fonttiperheistä löytyy kirjaintyylejä käsialatyylistä kirjoituskonetyyliin. Fonttien selailu on helppoa. Jokaisesta kirjantyylistä on malliteksti sekä kirjainkartta, josta näkee kaikki fontin tukemat kirjaimet ja merkit. Fonttia voi kokeilla kirjoittamalla tekstiä Test Drive -sivulla, jossa voi myös valita testitekstin koon sekä muita variaatioita kuten lihavointia. Testipenkki on hyvä, sillä monista fonteista puuttuvat suomen kielelle tärkeät ääkköset eli niin sanotut skandinaaviset kirjaimet å, ä ja ö.

Parhaimmillaan fontit ovat painotuotteissa ja elektronisissa julkaisuissa. Tyylikkäitä fontteja voi käyttää myös nettisivulla tietyin varauksin. Kaikki selaimet eivät kuitenkaan pysty näyttämään valittua fonttia sellaisenaan ja monet selaimet näyttävätkin erikoisemmat kirjaintyylit oletustyylillä, joka yleensä on tuttu Arial. Työn alla oleva CSS 3 -tyylisivusuositus esittelee @font-face-säännön. Uusimmat selaimet kykenevät jo nyt toteuttamaan tämän tulevan suosituksen, ja niinpä myös erikoisia fontteja voi käyttää sivun elävöittämiseen. Joka tapauksessa sivun suunnittelijan on hyvä varautua myös siihen tilanteeseen, ettei selain pysty näyttämään valittua fonttia @font-face-määrityksellä.

Alla olevalla CSS 3 -tyylimäärittelyllä saadaan nettisivulla käyttöön joukko True Type -fontteja.

@font-face {   font-family:'BD Cartoon Shout Regular';   src:url('BD_Cartoon_Shout.eot');   src:local('BD Cartoon Shout Regular'),   local('BDCartoonShout-Regular'),   url('BD_Cartoon_Shout.ttf') format('truetype'); } h1 {   font:60px/68px 'BD Cartoon Shout Regular', Arial, sans-serif;   letter-spacing:0; } p {   font: 18px/27px 'BD Cartoon Shout Regular', Arial, sans-serif; }

Julkaistu keskiviikkona 21.10.2009 klo 17:12 Sivustot-luokassa avainsanalla Internet.

Edellinen
Solmio-ohjeita
Seuraava
Kirjan uusi muoto