Edustajistovaalit 2011

Helsingin yliopiston edustajistovaalit ovat taas ovella. Varsinaiset äänestyspäivät ovat tiistaina 18. ja keskiviikkona 19. lokakuuta kello 10-18. Ennakkoon voi käydä äänestämässä keskiviikkona 12. ja torstaina 13. kello 10-17 muutamissa valituissa äänestyspaikoissa. Vaaleissa valitaan jälleen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan korkein päättävä elin eli 60 henkilön muodostama edustajisto. Tänä vuonna tyrkylle on asettunut 617 ehdokasta kymmenessä ryhmittymässä. Normaalisti edustajisto valitaan joka toinen vuosi, mutta tänä vuonna valittava konklaavi kokoontuu vain vuoden ajan, jotta edarivaalit eivät jatkossa sattuisi samaan aikaan kuin yliopiston hallintovaalit. Ehdokkaan valintaa helpottamaan on avattu vaalikone, jonka parinkymmenen kysymyksen jälkeen saa listan omaa ajatusmaailmaa lähinnä olevista ehdokkaista.

Vaalikone antoi minulle kymmenen parhaiten mielipiteitäni peilaavaa ehdokasta. Parhaiten ajatuksiani vastasi Kansallisten ylioppilaiden ehdokas, joka oli kassani 90 %:sesti samaa mieltä ajankohtaisista kysymyksistä. Kymmen kärjessä oli toinenkin Kansyn ehdokas sekä kirjava joukko eri ryhmän ehdokasta. Kokoomuksen kaksi ehdokasta olivat kuitenkin selvästi yhtenäinen ryhmä kymmenen joukossa, sillä kahdeksan muuta tarjokasta edustivat kukin omia ryhmiään. Äänestämäni puolue on aatteeni velvoittamana ollut aina selvillä, ja tämä vaalikone vain vahvisti olevani oikealla asialla.

Pieni nimitilasto

Ehdokaslistan yli 600 nimeä herätti taas tilastollisen mielenkiintoni. Muutamat nimet pistivät selkeästi silmiin, sillä ne tuntuivat toistuvan muita enemmän. Päätin ottaa asiasta selvää ja antaa Excelin laskea pienen tilaston. Kopioin ehdokkaiden nimet taulukkoon ja erotin suku- ja etunimet omiksi sarakkeiksi. Poistin sukunimisarakkeen, koska olin kiinnostunut etunimien määristä, sillä aavistin niiden perusteella voivani arvioida ehdokkaiden ikärakennetta. Taulukkoon jäi 617 etunimeä, jotka erotin vielä kertaalleen omiksi sarakkeiksi, jotta pääsin eroon lempinimistä ja lyhenteistä. Jäljellä olevien nimien määrät laskin viereiseen sarakkeeseen Excelin COUNTIF()-funktiolla. Tämän jälkeen kopioin kaikki rivit ja kaksi saraketta leikepöydälle ja liitin takaisin taulukkoon pelkkinä arvoina. Näin pääsin eroon funktiosta ja sain arvot, joista saatoin poistaa duplikaatit eli kaksoiskappaleet Excelin tähän tarkoitukseen tarjolla olleella kätevällä ominaisuudella. Nimistä 343 eli yli puolet (55,6 %) oli duplikaatteja ja jäljelle jäi 318 uniikkia nimeä.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaliehdokkaiden 10 yleisintä etunimeä 2011
Diagrammi 1

Nopea tilastoni paljasti yleisimmäksi etunimeksi Antti-nimen (diagrammi 1). Antti-nimisiä ehdokkaita on 16 eli 2,6 prosenttia kaikista ehdokkaista. Seuraavaksi yleisimmät nimet ovat Anna, Jaakko ja Tuomas, joita on 11. Laura, Joonas, Mikko ja Ville mahtuvat kukin lähes kymmenen ehdokkaan voimin kymmenen yleisimmän nimen joukkoon samoin kuin Elina ja Johanna. Kymmenen yleisintä nimeä eli 3,1 % edustaa kolmasosaa (32,1 %) kaikista 318 uniikista nimistä. Kaksikymmentä yleisintä nimeä (diagrammi 2) eli vain 6,3 % edustaa jo puolta (50,6 %) kaikista eri nimistä. Kymmenen prosenttia yleisimmistä nimistä vastaa kaikkiaan kahta kolmasosaa (66,0 %) kaikista nimistä, mikä kuvaa hyvin etunimien yleisyyttä sekä eri vuosikymmenten nimisuosiota. Uniikkien nimien joukossa on 201 sellaista etunimeä, joilla on edustajistovaaleissa vain yksi ehdokas.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaliehdokkaiden 20 yleisintä etunimeä 2011
Diagrammi 2

Muutama vuosi sitten tein tilaston suosituimmista etunimistä eri vuosikymmeninä. Yhdistämällä tämän tilaston ehdokkaiden etunimistä nyt tekemääni nimitilastoon selviää, että kymmenen kärjessä komeilevat Antti, Mikko ja Ville ovat olleet 1980- ja 1990-lukujen suosituimpia miesten etunimiä. Naisten etunimissä on enemmän hajontaa, joten vastaavanlaista selvää nimeämistrendiä on vaikeaa löytää. Näiden löydösten perusteella voin kuitenkin arvioida, että ehdokkaiden keski-ikä lienee jossakin parin-kolmenkymmenen vuoden haarukassa, mikä vain loogisesti tukee yleistä havaintoa opiskelijoiden keski-iästä juuri tällä hetkellä. Tarkemmat tilastot ja niiden pohjalla olevat aineistot löytyvät Google-dokumenteista.

Julkaistu sunnuntaina 9.10.2011 klo 17:24 avainsanoilla politiikka, tilastot ja vaalit.

Edellinen
Keltaista kahinaa
Seuraava
Puolen tunnin odotukset