Diakansi

Ostin muutama vuosi sitten uuden HP Scanjet 3500 tasoskannerin. Skannerin vaihtamisen aika oli tullut, koska entinen värkkini oli jo alkanut osoittaa vanhenemisen merkkejä. Suurin syy uuden kuvalukijan hankintaan oli vanhan laitteen alhainen tarkkuus. Koneeseen ei myöskään enää saanut mitään lisäosia, kuten telinettä diojen skannaamista varten. Uusi laite löytyikin lopulta helposti ja edullisesti. Sain nimittäin Stockmannilta uudenveroisen koneen reilulla alennuksella, koska se oli tullut takaisin myymälään asiakaspalautuksena. Tilasin samalla myös HP Scanjet 3570c TMA-lisälaitteen eli niin sanotun diakannen. En sittemmin ole paljon ehtinyt diakantta käyttämään, vaikka skannerille on muuten löytynyt paljonkin hyötykäyttöä.

Kokeilin taas pitkästä aikaa diakantta skannattuani erään diakuvan. Lisälaite toimi mainiosti ja diasta tuli kelpo kuvakin. Kotitarpeisiin tällainen muutaman kympin tasoskanneri riittää aivan mainiosti, mutta tarkkuutta vaativaan työhön kannattaisi ehkä kääntyä jonkun ammattiliikkeen puoleen. Sama sääntö näyttäisi pätevän diojen skannaamisessa. Diakansi toimii erinomaisesti vanhojen negatiivien ja diakuvien digitointiin, vaikka kuvista tuleekin pieniä ja epätarkkoja. Mikäli haluaa pelastaa ison joukon vanhoja negoja ja dioja, kannattaisi harkita varsinaisen diaskannerin hankintaa tai kiikuttaa koko läjä kuvaliikkeeseen skannattavaksi. Jos noin 400 x 300 pikselin resoluutio riittää, niin diakannella ja tasoskannerilla voi nopeasti skannata kotitarpeisiin vanhoja kuvia digitaaliseen muotoon. Suurin kuvankäsittelyoperaatioihin kuvan koko ei tahdo oikein riittää.

Harjoitukseen käyttämäni oheinen kuva oli paksujen diakehysten välissä. Kehykset olivat niin paksut, ettei dia yksinkertaisesti mahtunut diakannen telineeseen. Jouduin avaamaan kehyksen, jonka jälkeen kuva oli helppo sujauttaa kiskoille. Tarkemmin kun katselin diaa, huomasin lasin erittäin pölyiseksi ja muutenkin likaiseksi. Itse diakuva oli säilynyt erinomaisessa kunnossa ja värit olivat yhä terävät. Skannattuani kuvan huomasin taivaanrannalla ylimääräisiä viiruja. Ne eivät olleet pilviä vaan heijastumia joko kiiltävästä diafilmistä tai taustalla olleesta kehyksen lasista.

Kokemukset diakannen käytöstä vaihtelivat. Käyttö oli suhteellisen helppoa, mutta tulokset eivät miellyttäneet. Kuvan koko ja tarkkuus vastasivat lähinnä kamerakännyköiden kuvia, joilla kohta saa jopa parempia kuvia kuin dioista tai negatiiveista suoraan skannaamalla. Kunnon diaskannerilla puolestaan saa huippuluokan kuvia, mutta vastaavasti laitteen hankintahintakin on tasoskanneria huomattavasti kalliimpi. Jos diaskannerille löytyy enemmän käyttöä, on sen hankintaa syytä harkita.

Julkaistu tiistaina 12.2.2008 klo 19:23 avainsanoilla laitteet ja valokuvaus.

Edellinen
Kuumat Kundit
Seuraava
Tuplanivelbussi