Currywurst

Currywurst on erityisesti Saksassa suosittu pikaruoka. Annos koostuu sianlihamakkarasta, ranskalaisista perunoista ja erityisestä curryllä maustetusta kastikkeesta, josta ruokalaji on myös saanut vesipisaroita kielelle heruttavan nimensä. Paras currywurst syntyy omassa keittiössä, joskin makkaran tekeminen vaatii hieman vaivaa. Makkaran pyöräyttämiseksi tarvitaan tietysti kunnon laitteet, ja jos ihan alusta pitäen haluaa makkarat valmistaa, vaatii lihamassan tekeminen lihamyllyä. Sähköisen laitteen avulla käsittelet suurenkin määrän lihaa vaivattomasti eikä lihaa mene hukkaan.

currywurst
Kuva
cb Jessica Spengler

Makkaran lisäksi annokseen kuuluu siis myös mausteinen kastike. Enimmäkseen ketsuppipohjaisen kastikkeen valmistus on helppoa ja vaatii vain tavanomaisia keittiön ruokakaapista löytyviä aineksia. Kastikkeen koostumusta voi vaihdella oman maun mukaan ja siihen voi lisäillä erilaisia mausteita perusainesten sekaan. Currywurst-reseptejä on lukuisia, mutta niille kaikille on yhteistä vähintään tomaattikastike ja curryjauhe.

Currywurst-kastike

  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 dl ketsuppia
  • 1 iso sipuli hienoksi pilkottuna
  • 3 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 2 rkl kasvisöljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1 tl chilijauhetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Paista sipuli pehmeäksi. Lisää paprika-, curry- ja chilijauhe. Paista pari minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Kaada mukaan loput ainekset. Sekoita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen kiehahtaa. Hauduta sekoitellen noin puoli tuntia, kunnes kastike on tiivistynyt. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja siivilöi. Tarjoa kastike paistetun, viipaloidun makkaran, ranskanperunoiden ja sämpylän kera.

Julkaistu tiistaina 5.9.2017 klo 17:28 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Currywurst-päivä
Seuraava
Länsimetroa odotellessa