BIC Flex 5 Hybrid -partahöylä

Parranajo on useille miehille lähes jokapäiväinen toimenpide. Leukapieliin kasvavien karvojen lyhentämiseen on historian aikana kehitetty erilaisia välineitä, joista monet ovat yhä arkikäytössä. Sähkötoiminen partakone on yksi kätevimmistä kuontalon kerimislaitteista. Toisessa ääripäässä lienee partaveitsi, jonka käyttö vaatii useimpien mielestä myös vakaata kättä. Näiden välineiden väliin taitaa osua partahöylä, joita on vuosien saatossa kehitetty alun yksiteräisestä mallista nykyaikaisiin moniteräisiin ihoamyötäileviin kapineisiin.

Partakoneesta partahöylään

BIC Flex 5 Hybrid -partahöylä

Olen vannoutunut sähköparranajokoneen käyttäjä. Vuosikymmenten aikana olen kerran kokeillut partahöylää, mutta silloin parranajo jäi kokeiluksi. Kasvoni ja leukani eivät olleet tottuneet höylän repivään leikkuuseen, joten sillä erää kertakäyttöhöylä vaihtui kesken ajon takaisin vanhaan kunnon partakoneeseen. Sen jälkeen en ole höylää käyttänyt. Joitakin viikkoja sitten sain Buzzadorilta kutsun kampanjaan, jossa saisin kokeilla uutta BIC Flex 5 Hybrid -partahöylää kotioloissa. Buzzador on tavallisista kuluttajista koostuva yhteisö, joka kokeilee ja testailee uusia tuotteita ja kirjoittaa sitten kokemuksistaan blogeihin ja sosiaaliseen mediaan. Kyseessä on siis kaupallinen sponsorointi, jossa tuotteen valmistaja lahjoittaa tuotteita kuluttajille testattavaksi. Tuotelahjan lisäksi ei yleensä saa mitään muuta korvausta. Rahallisesti valmistajat eivät korvaa kuluttajan testailuja ja mielipidekirjoituksia. Kalleimmat testattavat tuotteet testaava kuluttaja joutuu itse ostamaan, tosin normaalia huokeamalla hinnalla. Olen ollut buzzador jo joitakin vuosia, mutta en ole vielä koskaan osallistunut yhteenkään kampanjaa. Nyt kuitenkin ajattelin ottaa osaa ja kokeilla, miltä partahöylän käyttö tänä päivänä tuntuu.

Kesän partahöyläkampanjan takana on tunnettu perheyritys BIC. Firma tunnetaan maailman johtavana varsiterien eli partahöylien, kirjoitusvälineiden ja sytyttimien valmistajana. Kukapa ei olisi joskus elämässään törmännyt legendaariseen keltaiseen BIC-kuulakärkikynään. Partahöyliä BIC on valmistanut yli 40 vuoden ajan ja itse asiassa jo yli 60 miljardia kappaletta vuodesta 1975 alkaen. Kampanjatuotteena on uusi BIC Flex 5 Hybrid -partahöylä, joka tuli minulle postissa maanantaina. Hieman jännityksellä odotin tiistaiaamua ja ensimmäistä vetoa partahöylällä. Ensimmäisestä ja toistaiseksi viimeisestä kokeilustani oli kulunut jo ties kuinka pitkä aika, ja ennakkoluuloni olivat ehtineet hälvetä. Luotin myös tekniikan ja tuotteiden kehittymiseen vuosikymmenten kuluessa, joten uskoin uuden höylän yllättävän minut positiivisesti.

Parranajo höyläten

BIC Flex 5 Hybrid -partahöylä

Parran kasvattaminen on nyt muotia. Kaikille ei parta toisaalta sovi ja joillekin ajettu skegä on imagokysymys. Avasin saamani tuotepakkauksen, jossa oli itse höylävarren lisäksi neljä vaihtoterää. Ensimmäisenä panin merkille muovin määrän. Tuotteet on pakattu monen muovin sisään, mistä syntyy jonkin verran jätettä heti kättelyssä. Höylän varsi on pakkauksessa vielä ilman terää, joten ensimmäinen työvaihe on terän kiinnittäminen kahvaan. Terä kiinnittyy vaivattomasti, kun yksinkertaisesti vain työntää varren vaihtoterän päälle. Kevyen napsahduksen jälkeen höylä on valmiina käyttöön. Kohotin kahvan oikeanpuoleiselle poskelle ja vedin kevyesti alas kohti leukaa. Täytyy myöntää, että kokemus ensimmäisestä vedosta oli miellyttävä. En tuntenut minkäänlaista raastavaa repimistä. Partahöylä liukui sulavasti poskea pitkin ja teki samalla sileää jälkeä jo yhdellä vedolla. Jatkoin höyläystä ja pian oli leuka ajettu. Viisi joustavaa terää myötäilivät kasvojani ja pakkauksessa luvattu voidenauha vielä pehmensi ajoelämystä. BIC Flex 5 Hybrid -partahöylän lopputulos oli huomattavasti parempi kuin vanhan partakoneeni, joka varmaankin jo kaipaa terien vaihtoa. Ennen kaikkea parranajo sujui nopeasti, kun höylä leikkasi jo ensimmäisellä vedolla partakarvat tiehensä.

Kokemuksia kokeilusta

BIC Flex 5 Hybrid -partahöylä

Olen nyt käyttänyt BIC Flex 5 Hybrid -partahöylää noin viikon ajan. Parranajon tulokseen olen erittäin tyytyväinen. Leuka ei jää höylän jäljiltä karheaksi vaan sileän pehmeäksi. Terä on sen verran kapea, että sillä pääsee helposti leikkaamaan myös vaikeasti saavutettavia alueita. Terän kääntöpuolella on vielä yksi terä, jolla voi viimeistellä ja muotoilla yksityiskohdat, kuten viimeiset haivenet nenän alta. Kevyt ergonominen kumipäällysteinen varsi on tukeva ja miellyttävä kädessä. Kahvan päällä olevalla kuulamekanismilla on kaksi tarkoitusta. Ensinnäkin se tasapainottaa partahöylää ja toisekseen sitä painamalla käytetty terä irtoaa varresta. BIC-partahöylä on erinomainen väline matkoilla ja paikoissa, joissa ei ole sähköä parranajokoneelle. Höylä vie vähän tilaa ja kulkee kevyesti käsimatkatavaroissa.

Kokemukseni partahöylästä ja erityisesti BIC Flex 5 Hybrid -tuotteesta ovat pelkästään positiiviset. Jäljelle jääkin enää vain kysymys, vaihdanko partakoneeni partahöylään. Molemmilla välineillä on omat kannattajansa. Keskustelin kerran erään tuttuni kanssa parranajosta. Hän kertoi, ettei voisi kuuna päivänä käyttää partakonetta, koska hänen ihonsa ei kestäisi koneen repivää raastamista. Minä puolestani kerroin, etten voisi koskaan käyttää partahöylää, sillä kasvoni olivat jo tottuneet partakoneen kovakouraiseen käsittelyyn. Partahöylän käyttöön siirtyminen vaatii totuttelua. Kasvojen ja ihon on annettava tottua parranajovälineeseen. Mikäli on koko ikänsä käyttänyt vain partakonetta, voi höylän käyttöön siirtyminen viedä oman aikansa. Kokemukseni pohjalta totutteluun ei tarvinne kovin pitkää aikaa, koskapa jo ensimmäinen parranajo BIC-partahöylällä sujui minulta ilman, että vesi tuli silmistä ja vaahto suusta. Vielä jää nähtäväksi, miten pitkään vaihtoterät riittävät. Neljällä vaihtoterällä ajaa partaansa pitkään, minkä jälkeen onkin sitten aika heittää sekä varsi että käytetyt terät roskiin. Neljän vaihtoterän ja varren pakkaus maksaa noin neljätoista euroa.

Julkaistu sunnuntaina 1.7.2018 klo 6:50.

Edellinen
Jadetanssi - osa 164
Seuraava
Jadetanssi - osa 165