Kala on erinomainen ruoka. Siitä voi helposti valmistaa erilaisia herkkuja, kuten leikkeitä, keittoja, pihvejä ja vaikkapa kalapuikkoja. Oma kalaruokavalioni on joskus sisältänyt kalaa vain siinä muodossa, ettei siitä enää voi itse kalaa tunnistaa. Tämä on tarkoittanut lähinnä kalapullia ja -puikkoja sekä muita paneroituja herkkuja, joista ei tosiaankaan voi enää löytää kalan muotoja. Seiti on hyvä esimerkki kalasta, joka on pakattu jäiseksi kimpaleeksi, siis käytännössä suorakaiteen muotoiseksi harkoksi. Lapsille tällaiset muodot varmasti kelpaavat, ja hyvä varmaan niin, sillä se voi olla ainoa tapa saada heidät syömään kalaa.
Ateenalainen lohileike
neljälle- 4 lohileikettä, 150 g/kpl
- muutama tillinoksa
- erilaisia salaatinlehtiä
- 2 tuoretta viikunaa
marinadi
- 1 prk 10 % jogurttia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl jauhettua korianteria
- 2 tl sitruunamehua
- puolikas sitruuna
- 2 tl silputtua tilliä
- ½ tl Drogheria-sitruunasuolaa
Murskaa valkosipulin kynnet ja raasta hyvin pestyn sitruunanpuolikkaan kuori. Sekoita jogurttimarinadin ainekset ja sivele lohileikkeet marinadilla. Kuumenna parilapannu ja kypsennä lohileikkeet keskilämmöllä ainoastaan nahkapuolelta n. 8-10 minuuttia. Aseta folioarkki kypsymisen ajaksi kalan päälle, jotta leikkeet kypsyisivät tasaisesti.
Leikkaa viikunat lohkoiksi. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Kokoa salaatinlehdistä keko lautaselle ja nosta lohileike pedille. Tarjoile seurana tuoreita viikunalohkoja ja tilliperunoita.