Amerikkalainen omenapiirakka

Kuva
Dilyara Garifullina

Joulu on hyvän ruuan aikaa. Juhlapöytään katetaan herkkuja laidasta laitaan alkaen jouluisesta riisipuurosta täyttävään kinkkuun. Laatikkoruokien lisäksi pitopöydästä löytää makeitakin annoksia, kuten herkullisen omenapiirakan. Vaikka nykyään kaikkea saa valmiina monipuolisista ruokakaupoista, ei omenapiiraan pyöräyttämien kotikeittiössä ole vaikeaa eikä vaadi kovin kummoisia raaka-aineitakaan. Resepteistäkään ei ole pulaa, sillä netti on pullollaan kaikenkirjavia omenapiirakkaohjeita. Niitä etsiskellessä törmää usein amerikkalaiseen omenapiirakkaan, joka lienee monille tuttu ainakin ulkomuotonsa perusteella. Pikaruuistaan tunnetuille amerikkalaisille resepti on yksinkertainen ja leipominen nopeaa sekä vaivatonta.

Amerikkalainen omenapiirakka

12 annosta
  • 520 g vehnäjauhoa
  • 400 g voita
  • 170 g sokeria
  • 100 g fariinisokeria
  • 60 ml vettä
  • 8 omenaa
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • ½ sitruuna
  • ½ tl kanelia
  • ¼ tl muskottia

Erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen eri astioihin. Pilko osa voista (n. 360 g) yleiskoneen kulhoon. Lisää suurin osa jauhoista (n. 500 g), keltuainen, suola ja sokeri. Sekoita murotaikinaksi n. 2-3 minuutin ajan. Lisää hitaasti vettä jättäen pieni määrä loppuvaiheeseen. Jatka vatkaamista vielä 1-2 minuuttia kunnes taikina on pehmeää ja tasaista. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Leikkaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat osat taikinasta jauhotetulla alustalla pyöreiksi ja vuokaa suuremmiksi. Jauhota toisen taikinalevyn molemmat puolet ja nosta vuokaan. Peitä leivinpaperilla ja asettele painoja päälle. Paista uunissa piirakkapohjaa n. 10 minuuttia.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat suureen kulhoon. Purista sitruunan mehu joukkoon. Lisää kaneli, muskotti, loput jauhoista (n. 20 g) ja fariinisokeri. Sekoita huolellisesti. Siirrä täyte piirakkapohjalle tasaisesti. Pilko loput voista (n. 40 g) täytteen päälle. Peitä toisella taikinalevyllä. Leikkaa keskelle pari pientä viiltoa ilmanvaihtoa varten. Sekoita kananmunan valkuainen ja vesi keskenään. Sivele seosta piirakan päälle. Paista uunissa n. 50-55 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Anna piirakan jäähtyä noin tunti ennen tarjoilua.

Julkaistu sunnuntaina 27.12.2020 klo 10:45 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Lainojen korkokatto ja sudenkuopat
Seuraava
Verkkopalveluihin rekisteröityminen turvallisesti
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä