Lainojen korkokatto ja sudenkuopat

Eletään poikkeuksellista aikaa. Vanhat pikavippien ryöstöajat ovat ohi ja kulutusluotoille ja pikavipeille on vuonna 2020 asetettu korkokatto. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaisesti sitä, että suomalaisille tarjottavat pikavipit ja kulutusluotot on asetettu 10 % korkokaton piiriin eikä tätä korkeampi ryöstöhinnoittelu ole sallittu, ei ainakaan ennen 30.9.2021. Luottokortit ja osamaksusopimukset eivät ole kuitenkaan tämän rajauksen piirissä.

Miten tätä sitten voi hyödyntää?

Kaikkein eniten tästä hyötyvät ihmiset, jotka ovat ottaneet aiemmin osamaksuja, vakuudettomia kulutusluottoja tai luottokortteja, joiden korko on suurempi kuin tämänhetkinen korkokatto eli 10 %. Jos kilpailutat kalliit lainasi uudelleen ja vieläpä yhdistäisit ne yhdeksi suuremmaksi lainaksi, jolla on matalampi korko, vuosittainen säästö voidaan mitata sadoissa, ellei tuhansissa euroissa.

Kuva
Nattanan Kanchanaprat

Toinen ryhmä, joka voi hyödyntää tilannetta, on tietysti tällä hetkellä uutta lainaa tarvitsevat ihmiset, jotka voivat nyt hakea lainaa ja saada sitä maksimissaankin vain 10 % korolla, joka on vakuudettomissa luotoissa tai pikavipeiksi luettavissa luotoissa historiallisesti todella halvinta lainaa. Vanhaan aikaan jopa asuntolainoissa saattoi olla useamman prosentin korko, ja niissä oli sekä vakuus että lainan määrä huomattavasti suurempi. Edullista lainaa on siis saatavilla tällä hetkellä ilman vakuuksia mihin tahansa käyttötarkoitukseen.

Kolmas ryhmä, jonka on syytä huomioida mahdolliset muutokset lainassaan, on vuoden 2020 heinä-joulukuussa korkokaton aikana lainaa nostaneet henkilöt, joiden lainassa korkokatto on ollut 10 %, mutta joiden lainojen korko voi nousta korkeammaksi 1.1.2021, mikäli lainan alkuperäinen korko olisi ollut korkeampi. Tämä johtuu siitä, että heinäkuun 2020 alussa voimaan astuneella korkokatolla rajattiin kuluttajalainojen vuosikorko 10 prosenttiin vuoden 2020 loppuun saakka. Heinä-joulukuun välillä otetun luoton korko voi nousta 1.1.2021 alkaen, mikäli luottosopimuksessa on sovittu kymmentä prosenttia suuremmasta vuosikorosta.

Vuonna 2021 astuu voimaan uusi väliaikainen korkokatto. Kyse on lakimuutoksesta, joka rajaa sen voimassaolon aikana otettujen vakuudettomien lainojen korot 10 prosenttiin. Eli on mahdollista, että olet voinut nostaa lainaa väliaikaisella korkokatolla heinä-joulukuun 2020 aikana, jonka väliaikainen korkokatto poistuu ja lainastasi tulee jälleen kalliimpi. Näiden henkilöiden kannattaisi ehdottomasti kilpailuttaa lainansa uudelleen näihin 1.1.2021 jälkeen myönnettäviin, 10 %:n korkokatolla rajattuihin lainoihin, ja siten mahdollisesti säästää useita satoja euroja samansuuruiselle lainalleen mutta uusin ja paremmin ehdoin.

Vielä viimeinen ja tärkein huomio, ennen 1.9.2019 tehtyjen jatkuvien luottosopimusten kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Näiden luottosopimusten korkoa ei ole välttämättä rajattu lainkaan muutoin kuin väliaikaisella korkokatolla. Esimerkiksi marraskuussa 2020 tehdystä rahastosta joutuu maksamaan tammikuusta 2021 lähtien luottosopimuksen mukaista korkoa, joka voi olla kymmeniä tai jopa satoja prosentteja. Tässä on mahdollista säästää kaikkein eniten. Suosittelemme kaikkia tarkistamaan ennen 1.9.2019 tehtyjen vippien, kulutusluottojen ja pikalainojen ehdot, mikä on ollut alkuperäinen korko lainalle ja tarvittaessa kilpailuttamaan laina uudelleen verkossa. Pidetään yhdessä huolta taloudestamme, niin henkilökohtaisesta kuin kansantaloudesta Suomessa.

Julkaistu perjantaina 18.12.2020 klo 20:17 avainsanalla talous.

Edellinen
Skrolli 4/2020
Seuraava
Amerikkalainen omenapiirakka