Ajanvietemahdollisuuksia joutoaikaan

Monilla on kesälomat vielä edessä. Kovin varmoja suunnitelmia on juuri nyt vaikea tehdä maailmalla vallitsevan koronapandemian vuoksi. Jos mahdollisuus matkustaa ulkomaille avautuukin, voivat lomasuunnitelmat muuttua ja matka tyssätä kohdemaan koronarajoituksiin. Matkalaukkuja ei siis kannata aivan vielä ryhtyä pakkaamaan. Vapautunutta aikaansa voi toki viettää kotimaassakin, joskin rajoitukset tai ainakin suositukset kotipuolessakin kehottavat pysymään kotosalla ja välttää niin sanotusti turhaa matkustamista. Kesälomamatkahan ei ole turha, vaan arjen synnyttämän stressin vapauttamista ja ajatusten kohdistamista työstä omaan itseensä. Ennen kuin ryhdyt suunnittelemaan vaihtoehtoja kesäloman viettämiseksi, vertaile muita ajanvietemahdollisuuksia ja kokeile rohkeasti jotain aivan uutta tapaa viettää hyvin ansaittu kesäloma.

Kuva
Diane Helentjaris

Kesälomansa voi viettää yllättävän lähellä kotimaisemissa. Jos asut kaupungissa, voit tutustua lähikulmiisi pintaa syvemmältä. Oletko koskaan miettinyt, mitä aivan lähikortteleissa tapahtuu? Löytyisikö sieltä uusia ajanvietemahdollisuuksia? Kaupunkien puistot tarjoavat niin ikään yllättäviä löytöjä, mikäli aiemmin on tullut vain porhallettua puiston läpi kiireesti kohti työpaikkaa. Pysähdypä kerrankin katsomaan ympärillesi. Huomaat, että paljon mielenkiintoista on vain muutaman askeleen päässä kotiovelta. Kesä on myös mainiota aikaa aloittaa uusi harrastus. Se voi olla vaikkapa pyöräily. Polkupyörällä pääset suhteellisen nopeasti pidemmällekin matkalle, ja jos vain kunto riittää, niin voit polkaista kaupungin laitamille luonnon helmaan.

Sadesää ei katso vuodenaikoja. Kesä saa sateista osansa, ja silloin tyypillisesti pysytellään sisätiloissa. Mökkihöperöksi ei tarvitse tulla, kun ottaa esille sen kirjahyllyssä jo vuosia lukemista odottaneen kirjan. Kirjat tarjoavat erinomaista ajanvietettä koleisiin päiviin, ja oikeilla valinnoilla ne sivistävät tai sitten vain viihdyttävät. Valinnanvaraa on nykykirjallisuudesta ikivihreisiin klassikoihin. Yllätä itsesi ja kaiva jostain esiin esimerkiksi Ernest Hemingwayn (1899-1961) klassikkoromaani Ja aurinko nousee. Vuonna 1926 julkaistu kirja lukeutuu kirjallisuuden helmiin ja kertoo ajasta kohta sata vuotta sitten palaten kesään 1925. Teos löytynee paikallisesta kirjastosta ja omakseen sen voi hankkia hyvin varustetusta kirjakaupasta. Kiehtova tarina vie lukijan Euroopan läpi Ranskan Pariisista Espanjan Madridiin.

Lisää ajanvietettä kesäloman korvikkeeksi saa elokuvista. Monet suoratoistopalvelut tarjoavat kohtuullisella kuukausimaksulla tukuittain leffoja kesäiltoihin. Valikoimissa ovat niin vanhat rainat kuin aivan uunituoreet filkatkin. Elokuvien parissa joutenolosta ei ole pelkoa. Niiden parissa saa vierähtämään tunnin jos toisenkin. Mikäli nämä kaikki ajanvietemahdollisuudet on tullut jo koettua, on jäljellä vielä yksi haastava uusi harrastus. Nappaa seuraavalla kauppareissulla lehtihyllystä sanaristikkolehti ja ala ratkoa ristisanatehtäviä. Huomaat pian, miten nopeasti ristikot koukuttavat. Ne haastavat aivonystyröitä aivan uudella tavalla, kunhan ei luovuta liian aikaisin. Vähäisellä mielikuvituksella edessä oleva kesäloma tulee varmasti vietettyä hyödyllisellä tavalla, vaikka matkustamaan ei pääsisikään. Ja ainahan voi vapaa-ajallaan laittaa kotia kuntoon.

Julkaistu maanantaina 1.3.2021 klo 10:38 avainsanalla loma.

Edellinen
Mitä CBD on?
Seuraava
Skrolli 1/2021