Ja aurinko nousee - osa 1

Ernest Hemingway (1899-1961) on yksi aikamme tunnetuimmista kirjailijoista. Hänen tuotantonsa on verrattain laaja ja ennen kaikkea se on hyvin tunnettu kaikkialla. Hemingwayn kirjallinen ura kruunattiin vuonna 1954 Nobelin kirjallisuuspalkinnolla. Tätä ennen kirjailija oli jo saanut arvostetun Pulitzer-palkinnon tunnustuksena Vanhus ja meri -teoksestaan. Ensimmäisen teoksensa Hemingway julkaisi 1920, jonka jälkeen kirjoja ilmestyi tasaisesti aina hänen kuolemaansa asti vuoteen 1961, jolloin hän teki itsemurhan. Monet merkkiteokset ovat jääneet kirjallisuushistoriaan. Näistä mainittavimpia ovat Jäähyväiset aseille, Kirjava satama ja Kenelle kellot soivat.

Hemingway, Ernest: Ja aurinko nousee

Yhdysvaltojen kansalaisena Hemingway vietti paljon aikaa ulkomailla. Viime vuosisadan alussa ja eritoten 1920-luvulla Pariisi oli monien ulkomaalaisten suosiossa. Kaupunkiin syntyi lukuisia taiteen ystävien löyhiä kommuuneita, joissa myös Hemingway viihtyi. Tuona aikana syntyi kirjailijaneron ensimmäinen pitkä novelli Ja aurinko nousee, jonka inspiraationa oli juuri Pariisissa vietetyt vuodet sekä osittain Hemingwayn Euroopassa kokema ensimmäinen maailmansota. Novelli sai pian ilmestyttyään maailmalla valtavan suosion, joka myöhemmin siivitti kynäilijän uraa entisestään. Kirjassa Hemingway kuvaa hyvin yksityiskohtaisesti vuoden 1925 kesällä viettämäänsä kesälomaa rakkaiden ystäviensä kanssa. Loma alkaa Pariisista ja huipentuu Espanjan pohjoisosassa sijaitsevaan Pamplonaan, jossa seurue viettää kokonaisen viikon Pyhän Ferminin fiestaa.

Ja aurinko nousee on siitä erikoinen kirjallinen teos, että se toi suuren maailman tietoisuuteen jo vuosisatoja vietetyn Pyhän Ferminin fiestan. Sen erikoisuutena on nyttemmin uutisotsikoissakin vuosittain vilahtava Pamplonan kaupungin läpi juostava härkäjuoksu, jossa uhkarohkeat miehet juokset kilvan puolivillien härkien seassa pitkin kaupungin katuja. Kirjan myötä Pamplona nousi hetkessä turistien suosimaksi kohteeksi eikä Pariisikaan säästynyt uteliaiden matkailijoiden tulvalta. Hemingwaytä voikin pitää erinomaisena Ranskan ja Espanjan matkailunedistäjänä, sillä kirjassaan hän tuo houkuttelevasti esille niin Pariisin kuin Espanjankin parhaimpia puolia.

Novelli siis kertoo erään seurueen kesälomasta huolettomalla 1920-luvulla. Kirjan kertoja, Jacob Barnes, on Hemingway itse. Muut päähenkilöt ovat enemmän tai vähemmän roolinimien taakse kätkettyjä kirjailijan todellisia ystäviä Pariisin ajoilta. Tapahtumat ovat mitä suuremmalla todennäköisyydellä puolittain oikeasti tapahtuneita, sillä kirjoittaja kuvaa monia tapahtumia hyvin seikkaperäisesti ja uskottavasti. Kirjan sivuilta on aistittavissa myös lievää rasismia. Yksi päähenkilöistä on Robert Cohn, joka on juutalainen ja saa paikoin kovaakin kritiikkiä Hemginwayltä erityisesti juuri juutalaisuudestaan. Tummaihoisia kutsutaan surutta neekereiksi vielä niinkin tuoreessa Tammen laitoksessa, kuin vuonna 1980 ilmestyneessä seitsemännessä painoksessa. Toisaalta juuri autenttisuus ja koreilematon kerronta aikanaan viehätti konservatiivisuuteen tottuneita lukijoita.

Hemingway, Ernest

Ja aurinko nousee

ISBN
9789513148447
Kustantaja
Kustannusosakeyhtiö Tammi

Julkaistu tiistaina 18.11.2008 klo 19:06 Kirjat-luokassa avainsanoilla historia, kirjallisuus, kirjat ja matkailu.

Edellinen
Vuosikirjakuvia
Seuraava
Ja aurinko nousee - osa 2