Tänään vietetään kansallista 112-päivää. Päivä on omistettu erityisesti maamme pelastustoimelle ja aktiviteettipäiväksi koko kansalle. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä tunnetuksi yleistä hätänumeroa 112 monin eri tilaisuuksin ympäri maata. Viranomaiset järjestävät erilaisia tempauksia ja tiedotustilaisuuksia. 112-päivää vietetään, koska onnettomuuksien ja tapaturmien määrää halutaan vähentää. Vuoden mittaan järjestettävissä tapahtumissa annetaan kaikille halukkaille tietoa siitä, miten erilaisia vahinkoja voidaan välttää. Yleiselle hätänumerolle omistettu päivä on helppo muistaa, sillä sitä vietetään aina näin helmikuun 11. päivänä eli 11.2. Toki tiedottamista järjestetään ympäri vuoden, joten kannattaakin olla valppaana ja seurata tilaisuuksien järjestämistä myös 112-päivän ympärillä.
Maassamme kuolee tulipaloissa noin 100 ihmistä ja koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa noin 2 100 ihmistä joka vuosi. Pelkästään kaatumis- ja putoamistapaturmien vuoksi sairaalaan joutuu vuosittain 18 000 suomalaista. Useimmat näistä ikävistä onnettomuuksista olisi ehkäistävissä ennalta, jos vaaratilanteisiin osattaisiin varautua ja tiedettäisiin keinot niiden välttämiseksi. 112-päivänä on tarjolla monipuolista neuvontaa kodin ja arjen turvallisuuden lisäämiseksi. Tapahtumien järjestäjiä tapaa esimerkiksi kauppakeskuksissa ja toreilla, joissa on mukana paikallisen pelastuslaitoksen tai palokunnan henkilökuntaa. Tiedotusvälineistä, kuten päivän sanomalehdestä, on hyvä myös tarkistaa, josko omalla paikkakunnalla järjestetään erityisiä tapahtumia 112-päivän puitteissa.
Valtakunnallista 112-päivää vietettiin ensimmäisen kerran Talvikin päivänä 11.2.1997. 112-päivä syntyi pelastustoimen piirissä, jossa siitä on muodostunut perinne. Myöhemmin yhteistyöhön on tullut mukaan muita turvallisuuden ja onnettomuuksien torjunnan parissa työskenteleviä toimialoja, joista uusin tulokas on Rajavartiolaitos. Kansalaiset saavat nykyään helposti tietoa pelastustoimesta, sillä viranomaiset ovat avanneet useita sivustoja tiedonjanoisille. Hätäkeskuslaitoksen sivut antavat monipuolista tietoa eri pelastusviranomaisten työstä ja toiminnasta. Nuoret kasiluokkalaiset löytävät omat sivunsa Nou Hätä -sivustolta. Luettelon ajankohtaisista hälytystehtävistä löytää 112-infosta, josta listauksen voi myös tilata omiin käyttötarkoituksiinsa. Kansalaisten turvalliseen elämään opastetaan myös tapaturmapäivänä, jota vietetään aina sen kuun perjantaina, jolloin päivä osuu 13. päiväksi.
Lähde: Hätäkeskuslaitos