Windows 7 -päivitys - osa 2

Käynnistin käyttöjärjestelmän päivityksen lauantaiaamuna puoli yhdeksältä. Tätä ennen olin valmistellut koneen päivitystä varten poistamalla yhteensopimattomat sovellukset ja päivittämällä muutaman ohjelman uudempaan versioon. Asennus käynnistyi ja päättyi melkein saman tien. Koneessani oli uusia ohjelmatiedostoja, joiden käyttöönotto edellytti laitteen uudelleenkäynnistystä. Käynnistin koneen ja asennuksen uudelleen. En tiedä, asensiko päivitysohjelma uudet tiedostot vai olivatko ne peruja hetkeä aiemmin suorittamistani siivoustoimenpiteistä.

Asennus eteni melko jouheasti kunnes se alkoi käsitellä noin puolen miljoonan tiedoston kiintolevyäni. Näiden tiedostojen veivaamiseen edestakaisin kului aikaa noin puolitoista tuntia. Koko asennus valmistui kahdessa ja puolessa tunnissa, josta siis suurin aika meni tuon valtavan tiedostomäärän käsittelyyn. Päivitysohjelma käynnisti vajaan kolmen tunnin aikana koneen neljä kertaa. Loppuvaiheessa eli 62 prosentin kohdalla kone käynnistyi toisen kerran. Tämä käynnistys oli se sama käynnistyshetki, jossa monien käyttäjien koneet olivat jääneet ikuiseen uudelleenkäynnistyssilmukkaan. Oma koneeni ei tähän jumittunut, liekö syynä ollut huolelliset valmistelut. Luulen, että osa ongelmista on saattanut johtua yksinkertaisesti vain siitä, ettei päivitettävää konetta ollut valmisteltu päivityksen asennusta varten.

Lähes minuutilleen tasan kahden ja puolen tunnin kuluttua koneessani hyrräsi uutuuttaan kiiltävä Windows 7. Ensimmäiset nopeat kokeilut käyttöjärjestelmän parissa olivat kaikin puolin positiivisia. Vistaan verrattuna Seiska lunasti lupauksensa ainakin nopeudessa. Uusi käyttis on selvästi ja silmin nähden edeltäjäänsä nopeampi. Käytettävyyteen on kiinnitetty jälleen kerran enemmän huomiota ja monet toiminnot ovatkin entistä helpompia käyttää.

Aivan ongelmitta asennus ei onnistunut. Kahden kuvaruudun työpisteeni oli palautunut oletusasetuksiin. Kuvaruudut olivat vaihtaneet paikkaa keskenään ja resoluutiotkin olivat pudonneet mahdottoman alhaisiksi. Näyttöjen palauttaminen entiselleen kävi vielä suhteellisen helposti. Toisin oli äänentoiston kanssa. Vanha 4.1-kaiutinjärjestelmäni toistaa enää vain stereona, vaikka kaikkien asetusten ja testiäänien perusteella nelipistetoisto on käytössä. Realtekin äänipiiri vaatinee uudet ajurit, mutta niitä tuskin on enää koskaan saatavana, sillä valmistaja kehottaa kääntymään tietokoneen valmistajan puoleen. Tietokoneen valmistanut Fujitsu-Siemens puolestaan ilmoittaa nettisivuillaan, että reilun vuoden vanha kone ei ole Windows 7 -yhteensopiva ja kokemusteni mukaan tuskin sitä koskaan edes tulee olemaan.

Tietotekniikassakin vallitsee kulutuselektroniikasta tuttu kertakäyttömentaliteetti. Laitteiden uusiminen käyttöjärjestelmäversioiden tahdissa tulee tietysti kovin kalliiksi. Valmistajat eivät ymmärrettävästi halua tukea jo myynnistä poistuneita tuotteita, sillä se tietää kustannuksia. Samaan ongelmaan törmäsin Nikon D70s -järjestelmäkamerani kanssa, joka sinänsä on yhä aivan käyttökelpoinen kamera, mutta siihen ei ole enää saatavana juuri minkäänlaista tukea, kuten uusia laiteohjelmapäivityksiä. Pienistä takaiskuista huolimatta uusi Windows 7 -käyttöjärjestelmä tuntuu hyvältä tuotteelta ja tulee varmasti jatkossa osoittautumaan onnistuneeksi valinnaksi.

Julkaistu sunnuntaina 1.11.2009 klo 10:21 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
Windows 7 -päivitys - osa 1
Seuraava
DigiExpo 2009