Vyö ja puku

Vyön historia on muutakin kuin vain asuste housujen pitämiseksi ylhäällä. Aikojen alusta lähtien vyö on liitetty vallantunteeseen ja miehekkyyteen. Silloin tällöin se on toiminut arvovallan merkkinä, mutta ennen kaikkea ritarien aikakaudella, jolloin koristeellisesti taottu ja alhaalla lantiolla roikkunut vyö oli ritarin symboli. Tultaessa 1800-luvulle vyön merkitys statussymbolina oli käytännöllisesti katsoen kadonnut eikä sitä juurikaan näkynyt muutoin kuin uutterien urheilijoiden vyötäisillä. Vyö ilmestyi jälleen pukeutumiseen 1920-luvulla lähinnä amerikkalaisen pukeutumismuodin myötävaikutuksella. Vyötetyt housut tulivat erittäin suosituiksi kaksiosaisissa puvuissa, ja rumannäköisiksi koetut olkaimet saivat samaan aikaan väistyä. Henkselit katosivat lähestulkoon tyystin 1960-luvulle tultaessa nuorison alettua suosia enenevässä määrin vyötä asusteena.

Kuva
Jack & Jones

Vyön on oltava sävyltään tummempi kuin itse puku. Musta vyö hopeanvärisellä soljella on aina hyvä ja onnistunut valinta. Yleisenä sääntönä voidaan todeta, että vyön ja kenkien värin tulisi olla samansävyisiä mutta ei kuitenkaan täysin samanväriset, ellei sitten kyseessä ole musta vyö ja mustat kengät, jotka siis sopivat yhteen. Mustien kenkien kanssa ei tule koskaan käyttää ruskeaa vyötä eikä luonnollisestikaan päinvastoin. Vastaavasti mokkakenkien kanssa tulee käyttää mokkanahkaista vyötä. Rentoon pukeutumiseen voi sopia myös värikäs vyö. Vyön solki voi olla tässä asussa jopa silmiinpistävä, kunhan se ei ole kooltaan liian suuri tai ylettömän kiiltävä ja välkehtivä. Harvinaiset ja eksoottiset nahat tekevät vyöstä tietenkin poikkeavan, mutta niin sanottuun liikemiesmäiseen pukukokonaisuuteen suositellaan tavallista ja yksikertaista vyötä. Vyön leveys saisi ylittää kolmea senttimetriä eikä se saa olla liian lyhyt. Vyön on jatkuttava vähintään viisi senttiä soljen ulkopuolelle.

Monet pitävät nahkavyötä olennaisena osana pukeutumista puvun kanssa. Puku ei kuitenkaan ehdottomasti vaadi vyötä, ja asukokonaisuus voikin itse asiassa näyttää jopa paremmalta ilman vyötä olettaen kuitenkin, että housuissa on tyylikäs vyötärö. Vyö toisaalta lisää sen viimeisen silauksen pukeutumisessa, joten kannattaa tarkoin harkita, milloin jättää vyön pois. Nämä ja muut pukeutumisvinkit löytyvät Jack & Jones -sivustolta, joka ei ole sponsoroinut tätä kirjoitusta.

Julkaistu perjantaina 24.1.2014 klo 18:37 avainsanoilla historia ja pukeutuminen.

Edellinen
Talven kulutustestit
Seuraava
Google Play -kirjakauppa