VPN osana verkkokäyttäytymistä

Internet on vuosien varrella tullut yhä pysyvämmäksi osaksi ihmisten arkea. Erään lähteen mukaan vähän yli puolet eli noin 58 % eli 4,4 miljardia maapallon ihmisistä käyttää internetiä päivittäin. Käyttäjät tekevät netissä lukuisia erilaisia toimia, kuten verkko-ostoksia, käyttävät pankkipalveluita sekä selaavat sosiaalista mediaa. Internet on myös monelle täyspäiväinen tulonlähde.

Internet on pysyvä osa ihmisten arkea

Arviolta 1,92 miljardin ihmisen oletetaan tekevän verkko-ostoksia päivittäin. Jopa yli 4 miljoonaa blogiartikkelia julkaistaan internetiin joka päivä. Tämän lisäksi esimerkiksi yli 500 miljoonaa twiittiä lähetetään Twitterissä joka ikinen päivä.

VPN antaa suojaa verkon käyttämiseen

Internetin käytön nousun myötä myös niiden varjopuolet ovat yhtä lailla kasvaneet. Internetissä toimii valitettavasti myös sellaisia tahoja, jotka huijaavat tai yrittävät kalastella käyttäjiltä kaikenlaista, paikoitellen hyvinkin yksityistä tietoa. Tämän vuoksi internetin käyttäjien kannattaa ajatella oman käyttönsä parempaa turvaa. Oman nettiselailun suojaaminen onnistuu esimerkiksi VPN-palvelun avulla.

VPN on lyhenne englanninkielisistä sanoista Virtual Private Network. VPN on virtuaalinen erillisverkko eli väline, jonka avulla internetin käyttäjä voi salata oman verkkoliikenteensä. VPN-yhteyden avulla käyttäjä on turvassa niin muiden katseilta, tietojenkalasteluyrityksiltä eli verkkourkinnalta, viruksilta kuin myös erilaisilta hakkereiltakin.

VPN-palvelun ajattelumalli perustuu siihen, että ennen kuin käyttäjä pääsee hyödyntämään verkkoa, hän muodostaa yhteyden palvelimeen tai palvelimiin, jonka jälkeen valitaan haluttu verkko-osoite. Tämän vuoksi yhteyttä on miltei mahdotonta jäljittää kohdesivustolta takaisin käyttäjään vaan jäljittäminen loppuu yleensä välipalvelimeen.

Verkko-ostoksille turvallisin mielin

Kun nykyisin tehdään paljon alennusverkko-ostoksia, on aina erikseen tärkeää punnita, onko verkossa maksaminen turvallista. Näkyvätkö omat maksutiedot kenties maksua hoitavan yrityksen ulkopuolisille tahoille vai päätyvätkö rahat ehkä jollekin väärälle tilille? VPN antaa turvaa nimenomaan verkkomaksamiseen, koska VPN piilottaa käyttäjänsä verkkoliikenteen ulkopuolisilta. Näin ollen muut tahot eivät voi nähdä niitä toimia joita käyttäjä kulloinkin suorittaa verkossa.

Oma yksityisyys kannattaa suojata

Ihmiset ovat nykyisin huolissaan myös omasta yksityisyydestään rahaliikenteen ohella. Huoleen on syytä, sillä verkosta löytyy eri henkilöistä huomattava määrä sekä tuoretta että jo muistin syövereistä unohtunutta tietoa. Yhdessä VPN-palvelun ja sen salatun verkkoliikenteen avulla käyttäjän selailut jäävät vain hänen omaksi tiedokseen. Yksityisen selailun tarve korostuu erityisesti käytettäessä julkisia verkkoja, joiden turvallisuus saattaa syystä tai toisesta rakoilla pahemman kerran.

Tietojen kalastelu on yleistynyt

Verkossa toimiminen jättää sinne myös oman digitaalisen jalanjälkensä. Meistä ja omasta verkkokäyttäytymisestämme, erilaisista mielenkiinnon kohteista, tavoista, työstä ja harrastuksista kerätään jatkuvasti tietoa. Tällaista ihmisistä kerättyä tietoa myydään todella härskisti eteenpäin ja osaltaan käytetään myös väärin. VPN-yhteyden käyttäminen estää käyttäjän tiedon keräämisen, koska verkon käytöstä ei yksinkertaisesti jää mitään käyttäjään yhdistettäviä jälkiä kerättäväksi.

VPN-palvelu takaa anonymiteetin verkossa

VPN-palvelun avulla käyttäjä voi olla verkossa pelkäämättä, että hänen verkkokäyttäytymistään seurataan. Se tuo myös erityistä turvaa henkilön tehdessä verkko-ostoksia ja varsinkin antaen lisäsuojaa maksuliikennettä koskevien tietojen piilottamisessa. Virtuaalista erillisverkkoa käyttämällä voi huolettomasti käyttää julkisia WiFi-verkkoja ilman tietovarkaiden uhriksi joutumista. VPN-palvelua käyttävä voi siis olla huoletta, koska hänen koko verkkoliikenteensä on salattu aina sijaintiaan myöden.

Lähde: Statista: Global digital population as of April 2019

Julkaistu maanantaina 24.6.2019 klo 18:47 avainsanalla Internet.

Edellinen
Hauppauge WinTV soloHD
Seuraava
Lainan rooli kulutusyhteiskunnassa