VPN antaa enemmän etuja

Vierailin joitakin vuosia sitten Tallinnassa. Kyseessä oli tuolloin lyhyt, muutaman päivän mittainen visiitti erääseen seminaariin. Koska tapahtuma oli kaksipäiväinen, oli luonnollista yöpyä paikallisessa hotellissa, joskin Tallinnasta pääsee nopeasti takaisin Helsinkiin viimeisellä iltalaivalla. Tämä on erityisen kätevää, jos sattuu asumaan pääkaupunkiseudulla. Toisaalta matkustaminen Suomenlahden yli mennen tullen vie aikaa ja saattaa tuntua työläältä. Hotelliyö onkin siksi perusteltua eikä tule juuri sen kalliimmaksi kuin edestakaiset matkatkaan ruokailuineen. Minulle yöpyminen hotellissa oli luonnollinen valinta jo siksikin, että seminaarin järjestäjä tarjosi hulppean päivällisen ensimmäisen seminaaripäivän päätteeksi. Tuollaisesta tarjoilusta ei hevin halua luopua vain kotivuoteen mukavuuden vuoksi.

Tallinnan hotellit ovat nykyaikaisia kaikkine ilmaisine langattomine verkkoineen. Itse asiassa monet hotellit tarjoavat nykyään asiakkailleen maksuttomat nettiyhteydet. Vanha viisaus tosin muistuttaa, ettei ilmaisia lounaita ole. Jokin juoni siis sisältyy näihinkin ilmaisiin yhteyksiin. Melko usein ilmaisen WiFi-yhteyden saaminen edellyttää jonkinlaista rekisteröitymistä palveluntarjoajan asiakkaaksi. Rekisteröityminen puolestaan kysyy nimen lisäksi tyypillisesti myös sähköpostiosoitteen ja laajimmillaan muitakin lähes henkilökohtaisia tietoja, kuten puhelinnumeron. Käyttöehdoissa sitten luetellaan iso joukko syitä, miksi nämä pyydetyt tiedot ovat tarpeellisia. Käytännössä asiakas tulee tällaisissa rekisteröinneissä antaneeksi sähköpostiosoitteensa ja pahimmillaan puhelinnumeronsakin etupäässä markkinointia varten. Palveluntarjoaja voi itse alkaa lähettää mainospostia saamaansa osoitteeseen tai myydä asiakkaan yhteystiedot eteenpäin kolmannen osapuolen markkinointiponnisteluja varten.

Ilmaisen langattoman nettipalvelun lisäksi tärkeää on suojata myös itse nettiyhteys. Käyttäjän selaimesta lähtee tukuittain tietoja netin syövereihin ja palvelimiin eri puolille maailmaa. Vastaavasti palvelimet lähettävät tietoa käyttäjän selaimeen katseltavaksi, kuunneltavaksi ja luettavaksi. Nykyään tämä liikenne on pääosin salattua, mutta vastapuoli pystyy helposti selvittämään valtavan määrän muutakin tietoa käyttäjästä kuin vain sen, mitä käyttäjä selaimellaan tekee. Onneksi oman nettiyhteyden suojaaminen on tänä päivänä helppoa. Suojaamiseen tarvitaan VPN-yhteys. VPN on lyhenne englanninkielisistä sanoista virtual private network. Kyseessä on virtuaalinen erillisverkko, jolla käyttäjä voi salata verkkoliikenteensä. Teknisesti yhteys muodostetaan ensin erilliseen palvelimeen, josta seuraavaksi siirrytään käyttäjän antamaan verkko-osoitteeseen. Näin ollen käyttäjä ei muodosta suoraa yhteyttä omalta tietokoneeltaan palveluntarjoajan tietokoneelle, vaan yhteys muodostetaankin välissä olevan palvelimen kautta. Tällä tavoin käyttäjän yhteyttä on miltei mahdotonta jäljittää, koska jäljitys päättyy välissä olevaan palvelimeen eikä käyttäjän tietokoneeseen. Arkipäiväisessä netin käytössä ei tarvita tämän tarkempaa teknistä osaamista. Riittää kun ymmärtää tämän yksinkertaisen perusperiaatteen.

Kuva
Lars Kienle

VPN on myös palvelu meille tavallisille netin käyttäjille. Palveluntarjoajia on lukemattomia ja niiden tarjoamien palveluiden vertailu ja läpikäynti voi osoittautua aikaa vieväksi tehtäväksi. Ennen kuin ryhdyt etsimään hyviä VPN-palveluiden tarjoajia, katso ensin BlufVPN-palvelun ominaisuudet ja tarjooma. Palvelun käyttöönotto on helppoa, nopeaa ja yksinkertaista. Kieltämättä tässä on joukko houkuttelevia laatusanoja, mutta nettiä käyttävät nykyään kaikenikäiset ihmiset lapsista aina varttuneempiin aikuisiin. Palveluiden on siksi oltava niin helppokäyttöisiä, että kuka tahansa saa ne vaivatta käyttöönsä. Takana ovat ajat, kun palvelun käyttöönotto vaati naapurin nörtin apua tai erikoistuneen asentajan paikalle tilaamista. Palveluiden hinnatkin ovat tätä nykyä kohdillaan, koska kilpailu VPN-yhteyksistä on kiivasta ja tarjoajia on pilvin pimein. Kilpailusta hyötyvät tietysti ennen kaikkea me käyttäjät, sillä kilpailu saa yritykset parantamaan palveluitaan ja tuotteitaan muita kilpailijoita paremmiksi samalla kun hinnat useimmiten laskevat kilpailun tuoksinassa.

Palataanpa takaisin alussa mainitsemaani Tallinnan matkaan. Tässä vaiheessa lienee herännyt kysymys, miten matkani liittyy VPN-palveluihin. Jos nyt kuitenkin haluaisin jostakin kumman syystä käyttää hotellin niin sanottua maksutonta nettiyhteyttä, käyttäisin yhteydessäni tietenkin VPN-palvelua. VPN ei kuitenkaan estä henkilökohtaisten tietojen siirtymistä vastapuolelle, mikäli käyttäjä antaa ne täyttämällä rekisteröintilomakkeen. VPN voi kuitenkin piilottaa sijaintini eli sivuston ylläpitäjä ei välttämättä saa tietää, että selailen sivustoa tallinnalaisessa hotellissa. VPN voi nimittäin kertoa sivustolle, että sijaintini onkin parhaillaan vaikkapa Ranskassa. Tämä on mahdollista, jos valitsen VPN-palvelusta Ranskassa sijaitsevan välityspalvelimen. Kuulostaa erinomaiselta ja sitä se myös on.

Netissä surffaillessa on syytä kaikista teknisistä varotoimista huolimatta pitää päänsä kylmänä. Tekniset laitteet ja palvelut eivät ainakaan vielä pysty täysin estämään käyttäjän itsensä tekemiä virheitä. Terve epäluuloisuus uudesta sivustosta ei ole epäkohteliasta vaan sitä suomalaista maalaisjärjen käyttöä. Jos sivustolla pyydetään mitä tahansa henkilökohtaiselta haiskahtavia tietoja, kannatta pysähtyä ja miettiä vähintään kaksi kertaa, onko tietojen antaminen tarpeellista. Edelleen voi kysyä, mihin ilmaisen nettiyhteyden tarjoaja tarvitsee sähköpostiosoitettasi, jos tarvitset vain yhteyden nettiin. Yhteyttä kun ei muodosteta sähköpostin kautta.

Julkaistu perjantaina 24.9.2021 klo 18:28.

Edellinen
Skrolli 3/2021
Seuraava
Siivousvinkki