Uusi Windows 10 -käyttöjärjestelmäversio on hyrrännyt kotikoneessani nyt viikon verran. Päällisin puolin kaikki on toiminut hyvin eikä mitään suurempia murheita ole ilmennyt sitten ensiasennuksen. Skannerini ohjelmisto oli kuitenkin vaihtunut Windowsin oletussoftaksi eli päivitys ei ollut osannut ottaa käyttöön laitteen omaa skannausohjelma. Varmasti olisin pärjännyt Microsoftin applikaatiolla pitkälle, mutta laitteen omassa ohjelmistossa on hyviä ominaisuuksia, joita olen tottunut käyttämään. Jouduin asentamaan koko skannaussysteemin uusiksi. Aloitin poistamalla aiemman asennuksen ja valmistauduin uudelleenasennukseen. Hewlett-Packard haluaa väkisin tarjota suomenkielistä ohjelmistoa, vaikka käytössäni on englanninkielinen käyttöjärjestelmä. Asennuksen ajaksi tietokoneen kansallisuusasetus eli System locale on vaihdettava esimerkiksi Yhdysvaltojen asetukseen. Tämän jälkeen skannerin asennusohjelma suostuu valikoimaan englanninkielisen sovelluksen. Asennusoperaation jälkeen pitää kansallisuus vaihtaa takaisin Suomi-asetukseen, mikäli haluaa näppäimistön toimivan jouheasti skandeilla ja katsella kellonaikoja sekä muita kansallisia arvoja kotimaisessa muodossa. Kaiken tämän omituisuuden seurauksena kuukausien nimet näkyvät nyt jälleen oikeassa muodossa eikä elokuuta-sanan perään tule enää ylimääräistä ta-tavua Windowsin päivitysasennuksen jäljiltä. Toisin sanoen käynti vieraissa korjasi yhden pienen bugin käyttiksessä.
Kympissä on muutamia kummallisia ominaisuuksia. Käytän hiirtä vasemmalla kädellä ja olen vaihtanut hiiren painikkeiden toiminnallisuuden päinvastaiseksi. Tästä on seurauksena, että joidenkin ja erityisesti Windowsin sovellusten valikot avautuvat nyt vasemmalle. Rekisteriä sormeilemalla tämänkin varmaan saa korjattua, mutta taidan odottaa seuraavaa korjauspäivitystä. Viikon aikana koneeseen on valunut neljä päivitystä automaattisesti. Näistä kaksi on käyttöjärjestelmää korjaavia päivityksiä. Yksi päivitysajo näyttää epäonnistuneen, mutta syynä saattaa olla myös se, että juuri samaan aikaan koko käyttöjärjestelmä päivittyi. Windows 10 on Microsoftin mukaan viimeinen niin sanottu perinteisesti asennettava versio, sillä tästä eteenpäin käyttöjärjestelmä päivittyy automaattisesti itsekseen.
Tarkemmin tarkasteltuna Windows 10 on käytännössä vanha tuttu Windows NT. Vain käyttöliittymä on kokenut muodonmuutoksen, mutta näitä kasvojenkohotuksiahan on ollut useita sitten NT:n julkistamisen. Ohjauspaneelin applikaatiot ovat edelleen samoja, jotka nähtiin jo parikymmentä vuotta sitten 1990-luvulla. Ikkunat ovat yhä postimerkin kokoisia, vaikka näyttöjen koot ovat vuosikymmenten kuluessa kasvaneet sitten VGA-tarkkuuden. Samoin vanha kunnon välilehtiajattelu on yhä tallella. Hieman olen siis pettynyt tähän paljon hypetettyyn päivitykseen, mutta hyvähän se on joka tapauksessa pysyä kehityksen tahdissa vaikka sitten pienin askelin.