Video 2 Go

Vanhojen analogisten tallenteiden muuntaminen digitaalisiksi käy helposti Video 2 Go -lisälaitteella. Ennen digitaalisen tallennuksen yleistymistä elävää kuvaa tallennettiin nauhoille, joista tunnetuin lienee vanha kunnon VHS-nauha. Kaitafilmit ovat tätäkin vanhempi tallennusmuoto, jota käytettiin yleisesti esimerkiksi kotitalouksissa omien videoiden kuvauksessa. Tietokoneet ja niiden myötä yleistynyt digitaalisuus syrjäyttivät nopeasti nauhat ja filmit, jotka saivat jäädä pölyttymään kirjahyllyille ja kaappeihin. Sittemmin markkinoille on tullut erilaisia lisälaitteita, joilla analogiset tallenteet saa siirrettyä digitaalisen muotoon tietokoneelle hyvin helposti. Lisäksi tarjolla on monia palveluyrityksiä, jotka korvausta vastaan muuntavat vanhoja muistoja nykyaikaisempaan tallennusmuotoon.

Video 2 Go

Ostin Video 2 Go -konversiojärjestelmän muutama viikko sitten Anttilasta. Paketin hinta oli 29,90 euroa, mitä pidin melko edullisena. Samaisen tavarataloketjun nettimyymälässä paketin normaali ohjehinta on 59,95 euroa, ja sitä myydään nyt kymmenen euron alennuksella. Verkkokaupasta ei siis aina saa tuotteita halvemmalla kuin myymälästä. Konversiojärjestelmään sisältyy pieni USB-liitäntään kytkettävä laite, joka suorittaa varsinaisen käytännön työn eli muuntaa analogisen signaalin digitaaliseksi. Aikuisen peukalon kokoisen kapulan toiseen päähään liitetään haaroitettu johtorykelmä, jossa on komposiittiliitäntä videolle ja RCA-liitännät äänelle sekä S-videoliitäntä. Paketista löytyy lisäksi noin 15 sentin mittainen USB-jatkojohto, mikäli muuntomokkulan kytkeminen tietokoneen USB-liitäntään käy ahtaaksi. Laitteen mukana tulee suomenkielinen käyttöohje sekä melko kattava englanninkielinen ohjelmisto. Eräänlainen bonus lienee palikan päällä oleva painike, jonka painalluksella voi ottaa pysäytyskuvan keskeltä videovirtaa ja tallentaa sen erillisenä kuvana.

Ensimmäiset kokemukseni Video 2 Go -järjestelmästä olivat myönteiset. Laite oli erittäin helppo asentaa ja ottaa käyttöön, vaikkakin toimiakseen tietokoneeseen pitää asentaa paketin mukana tuleva CyberLinkin valmistama PowerDirector 8 -ohjelmisto. Pelkkä ajurin asentaminen ei riittänyt, sillä mikään kokeilemani video-ohjelmisto, kuten Windowsin oma Movie Maker tai Adoben Premiere, ei tunnistanut konversiolaitetta eikä näin ollen kyennyt kaappaamaan elävää kuvaa suoraan mokkulasta. Sen sijaan selainpohjaisen Gmailin video-ominaisuus kykeni toistamaan kuvaa suoraan analogisesta lähteestä Video 2 Go -järjestelmän ajurin kautta. Videon tallentamiseksi esimerkiksi kiintolevylle jäi siis jäljelle vain laitteen mukana tullut PowerDirector-sovellus, jota tosin oli erittäin helppo käyttää ilman ohjeitakin.

Video 2 Go

Videokaapparilla voi luonnollisesti tallentaa myös digitaalisista lähteistä. Kytkemällä kaapeleihin esimerkiksi DVD-pyörittimen onnistuu myös digitaalisesti tallennettujen videoiden ja elokuvien siirto tietokoneelle. Kokeilin laitetta ja tallensin sillä lyhyen videopätkän kiintolevylle. Vertailun vuoksi tallensin samalta DVD-levyltä myös DVDFab 9 -ohjelmistolla näytteen. Video 2 Go -konversion lopputuloksena oli jonkun verran epätasainen video, jonka kuva toistossa nyki aika ajoin toisin kuin vertailupätkä, jossa elävä kuva toistui tasaisesti ja nykimättä. Lopputulokseen saattoi vaikuttaa tietokoneen epätasainen käynti tai yleensä vain konversiolaitteen huono laatu ja kyky tuottaa tasaista videota. En usko, että tietokonelaitteistossani oli mitään vikaa, sillä käytössäni on sellainen tykki, josta tuskin paukut tämänkaltaiseen työhön loppuvat kovin aikaisessa vaiheessa. Syntyvän videon laatuun voi yrittää vaikuttaa PowerDirector-ohjelman säädöillä, joita en kokeilussani käynyt kovin perinpohjaisesti läpi. Kaiken kaikkiaan Video 2 Go -järjestelmä tuntui toimivalta ja hintaansa nähden edulliselta hankinnalta.

Julkaistu Sundayna 15.12.2013 klo 11:47.

Edellinen
Kiertoilmaisu
Seuraava
Koskenlaskija - osa 226