Vertailusivustoilta edullisin vaihtoehto

Lainoja on nykyään valtava määrä ja niiden muodot ja summat vaihtelevat samanlaisesti. Monet rahoitusyhtiöt markkinoivat edullisia ja nopeita luottoja, mutta todellisuus näyttää niiden poikkeavan toisistaan huomattavasti. Lainoja kannattaa vertailla ja niihin voi tutustua lainojen vertailusivustoilla. Kerromme lainojen vertailusivustojen toiminnasta tässä artikkelissa tarkemmin.

Lainoihin sisältyy tiettyjä ehtoja ja kuluja, joita lainanhakijan tulee ottaa huomioon. Lainat sisältävät itse lainasumman lisäksi laina-ajan, koron ja kuukausittaisen lyhennyserän. Näiden lisäksi luoton käyttämiseen voi sisältyä erilaisia lisäkuluja, kuten nostokuluja sekä tilinhoito- ja laskutuspalkkioita. Lainaa hakevalle näiden ehtojen ja kulujen vertaileminen voi olla hankalaa ja aikaa vievää, mihin eri vertailusivustot pyrkivät tuomaan apua. Useilla sivustoilla voidaan tarjota myös limiittilainojen vertailua ja limiitti lainojen vertailu toimii samalla logiikalla kuin pienlainojen ja kulutuslainojen vertaileminen.

Vertailusivuston valinta käytännössä

Lainaa vertailevien sivustojen määrä on kasvanut viime vuosien aikana merkittävästi. Lainanhakijalle ei ole kuitenkaan samantekevää, mitä vertailusivustoa käyttää, vaan huomioon kannattaa ottaa muutama perusseikka. Sivuston tulee tarjota ensinnäkin riittävästi tietoa eri lainoista, jotta lainanhakija voi tutustua tarkasti ja rauhassa eri lainamuotoihin ja niiden ehtoihin. Lainanhakijan on hyvä myös selvittää hieman lainoihin liittyviä lainalaisuuksia yleisellä tasolla, jotta hänellä on paremmat valmiudet hankkia itselleen sopivin laina.

Kuva
Michael Longmire

Lainojen vertailusivustojen pitää myös tarjota monipuolisesti vaihtoehtoja, koska erilaisia lainoja on nykyään erittäin paljon. Liian suppea vertailu ei palvele tarpeeksi lainanhakijaa vertailuprosessissa, vaan sivustolla tulee olla näytillä vaihtoehtoja riittävästi. Vertailusivustojen tulee myös tarjota ajantasaista tietoa. Tämän voi helposti selvittää tarkistamalla sivustojen viimeisintä päivitysajankohtaa. Jos sivusto tarjoaa mielestäsi vanhentunutta tai puutteellista tietoa lainoista, kannattaa se oitis sivuuttaa ja löytää jokin muu sivusto.

Koska lainoja on nykyään valtava määrä, on niiden tarjoajissakin laajaa kirjoa. Alalla voi valitettavasti liikkua myös vilpillisiä toimijoita, jotka hyvät lainojen vertailusivustot torjuvat sivuillaan. Lainojen vertailutulokset tulee siis sisältää ainoastaan luotettavia toimijoita, koska valitettavasti kaikki toimijat eivät sitä ole. Ennen kuin teet lainahakemuksen, muista tutustua ensin yrityksen omiin kotisivuihin ja siellä oleviin tietoihin. Hyvä tapa varmistua lainanmyöntäjän luotettavuudesta ja vastuullisuudesta on Etelä-Suomen aluehallintoviraston luotonantajanrekisteri, johon hyvä luotonantajayhtiö on merkitty.

Lainanvertailusivustot eivät myönnä luottoja, vaan ne ainoastaan vertaavat ja tarjoavat tietoa vaihtoehdoista. Lainaa haetaan aina luotonantajien omilla sivuilla, jolloin huolellinen tutustuminen luotonantajien omiin sivuihin on järkevää ennen kuin luottoa aletaan hakemaan.

Lainojen ehdot

Kulutusluotto on lähes kaikille sopiva luottomuoto, mutta siihen sisältyy muutamia perusehtoja. Luottoa hakevan henkilön pitää olla vähintään täysi-ikäinen, ja jotkut yhtiöt vaativat jopa tätä korkeampaa vähimmäisikää. Lainanhakijan luottotiedot tarkistetaan myös, ja niiden pitää olla kunnossa. Yleensä lainanhaut tyssäävät luottotietoihin, joissa on havaittu ongelmia, koska vastuulliset luotonantajat eivät halua myöntää kulutusluottoja henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintöjä.

Kuva
Executium

Enemmistö rahoitusyhtiöistä ja pankeista edellyttää myös, että lainanhakijan virallinen osoite on Suomessa ja hänellä on suomalainen pankkitili ja puhelinnumero. Lainapalveluihin kirjaudutaan nykyään usein omilla verkkopankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteella, mikä mahdollistaa turvallisen tunnistautumistavan.

Miksi lainojen vertailu kannattaa?

Lainat voivat poiketa toisistaan hyvinkin paljon, minkä takia niitä on hyvä vertailla keskenään ennen kuin lainaa aletaan hakea. Lainasummat vaihtelevat muutamista sadoista euroista useisiin tuhansiin euroihin ja lainoihin sisältyy poikkeuksetta muita kuluja, joita lainan vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota. Tällä päästään lähemmäs sopivinta lainaa, joka perustuu tietoihisi ja tarpeisiisi.

Lainaan liittyviä kustannuksia tarkasteltaessa voidaan helposti keskittyä vain nimelliskoron määrään, mutta lainaan sisältyy usein monia muitakin kustannuksia. Nimelliskoron sijaan onkin hyvä tarkistaa lainojen todelliset vuosikorot, jotka kattavat alleen myös muut lainan kulut.

Julkaistu Mondayna 31.5.2021 klo 18:21 avainsanalla talous.

Edellinen
Madi
Seuraava
Kesän ensimmäinen jäätelö