Varmuuskopiointia SyncToylla - osa 1

Ostin joitakin vuosia sitten Maxtorin ulkoisen kiintolevyn varmuuskopiointia varten. Värkin mukana tuli kätevä Retrospect-ohjelmisto, jolla varmuuskopiointi sujui kirjaimellisesti nappia painamalla. Tässä Maxtorin mallissa on nimittäin etupaneelissa käyttöpainike, jota painamalla käynnistyy varmuuskopiointiohjelma ja sen myötä alkaa varsinainen tiedostojen kopiointi tietokoneen kiintolevyltä ulkoiselle asemalle. Kaikki toimi moitteetta pitkään, kunnes vanha tietokoneeni hajosi. Uuden mikron myötä tuli uusi käyttöjärjestelmä, Windows Vista. Kuinka ollakaan varmuuskopiointiohjelma ei suostunut yrityksistäni huolimatta asentumaan Vistaan, joten varmistukset jäivät ottamatta pitkältä ajalta. En nimittäin viitsinyt alkaa kopioimaan tiedostoja yksitellen käsinkään eikä aika riittänyt uuden ohjelman hankkimiseen. Netistä ilmaisen ja käyttökelpoisen varmistusohjelmiston olisi löytänyt varmasti alta aikayksikön, mutta tähän ei siis ollut aikaa.

Maxtor OneTouch

Aika vierähti ja sitten tuli Windows 7. Asensin käyttöjärjestelmän päivityksen viime syksynä ja palasin jälleen Maxtorin mukana tulleen ohjelmiston asennukseen. Valmistajan nettisivuilta selvisi, että kyseinen laite on jo legacya eli kauniisti ammattitermein kuvattuna antiikkinen kapistus, vaikka kiintolevyn hankinnasta oli hädin tuskin ehtinyt kulua vielä viittä vuottakaan. Siihen ei ollut enää saatavana ajantasaisia ajureita, ja kohta alkoi näyttää siltä, että ainoa tapa käyttää kiintolevyä, oli pitää sitä aivan tavallisena levyasemana. Tosiasia tietotekniikan alalla taitaa olla, että yli vuoden vanhat vekottimet ovat "so last season." Päätin kuitenkin laittaa koneen käyntiin tavalla toisella. Halusin saada etupaneelin kätevän painonapin jälleen käyttöön ja olin varautunut jopa ohjelmoimaan oman ohjelman, jos Maxtorin ajurit eivät olisi yhteensopivia uuden käyttiksen kanssa.

Sain yllätyksekseni Maxtorin ajurit asennettua Windows Seiskaan. Kaiken lisäksi kaipaamani painonappi oli taas käytössä. Enää puuttui toimiva varmuuskopiointiohjelma, sillä Retrospect oli sekin jäänyt kehityksestä. Aivan ensimmäiseksi kokeilin Windowsin omaa varmistusohjelmaa. Se ei kuitenkaan kelvannut minulle, sillä se tallensi tiedostot pakattuina ja oudosti kryptattuina. Aiemmin käyttämäni Retrospect kopioi tiedostot sellaisinaan, joten niitä saattoi käyttää välittömästi ilman erityistä palautusprosessia, jonka käyttöjärjestelmän oma kopiointiohjelma olisi vaatinut. Tutkin ja koekäytin muutamia muitakin sovelluksia, mutta yhteistä näille kaikille oli tiedostojen pakkaus tai jokin oma sisäinen tallennusformaatti, jota ei olisi voinut käyttää muuta kuin palauttamalla samalla ohjelmalla.

Julkaistu maanantaina 15.2.2010 klo 18:31 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Talvipäiväkävely
Seuraava
Varmuuskopiointia SyncToylla - osa 2