Valuuttakurssit ajan tasalla

Tuttuja toimisto-ohjelmia voi käyttää myös verkossa. Google on julkaissut jo jokin aikaa sitten monipuolisen kokoelman hyödyllisiä toimisto-ohjelmia, joita käytetään kätevästi Internetissä. Kokoelmaan kuuluu tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja esitykset. Tekstinkäsittelysovellus sisältää paljon perinteisistä toimistosovelluksista tuttuja ominaisuuksia ja soveltuu erinomaisesti tekstin peruskäsittelyyn. Taulukkolaskenta on niin ikään monipuolinen ja siinä on hyvin paljon tunnetuista taulukkolaskentasovelluksista tuttuja ominaisuuksia ja toimintoja. Taulukoissa voi käyttää lukuisia funktioita, soluja voi muotoilla monin eri tavoin ja löytyypä sovelluksesta jopa graafitkin.

Ajantasaisille valuuttakursseille on joskus käyttöä taulukoissa. Olen laatinut matkaohjelman kesämatkaamme varten Googlen taulukkolaskentasovelluksella. Eräs hyödyllinen ominaisuus on ulkomaanvaluutassa olevien hintojen muuntaminen euroiksi. Muuntamiseen tarvitaan luonnollisesti valuuttakurssi, joka toisaalta vaihtuu päivittäin. Taulukkoon voi tuoda esimerkiksi Suomen Pankin ajantasaiset valuuttakurssit, joista sitten voi poimia haluamansa kurssin arvon laskutoimituksia varten. Käytin Suomen Pankin julkaisemaa päivittäistä valuuttakurssia, jonka saa myös RSS-syötteenä. Tämän syötteen toin taulukkooni ImportFeed-funktiolla. Funktio tarvitsee parametrikseen syötteen osoitteen sekä tiedon siitä, mitä osia syötteestä tuodaan taulukkoon. Tulokset näkyvät yhdessä sarakkeessa kukin syötteen rivi omassa solussaan. Funktion saa taulukkoonsa valitsemalla Formulas (Kaavat) -välilehden, more-linkin ja valitsemalla ruudulle ilmestyvästä valikosta Google-ryhmän.

ImportFeed-funktion parametrit ovat:

url
RSS- tai ATOM-syötteen osoite
feedQuery | itemQuery
Kysely palauttaa syötteen ominaisuuksia, kuten syötteen otsikon, julkaisijan, jne.

Käyttämällä items-pyyntöä saa syötteen sisältämän tietosisällön. Kysely voi olla jokin seuraavista merkkijonoista:

feed
Palauttaa yhden rivin, jossa on kaikki syötteen tiedot.
feed title | feed author | feed description | feed url
Palauttaa yksittäisen tiedon omaan soluunsa.
items
Palauttaa kokonaisen taulukon, jossa ovat syötteen jokaisen alkion kaikki tiedot.
items author | items title | items summary | items url | items created
Palauttaa yhden sarakkeen, jossa on jokaisen alkion tiedot.
headers
Jos arvoksi annetaan "true", lisätään ylimääräinen rivi taulukon ensimmäiseksi riviksi ja jokaisessa solussa on sarakkeen otsikko.
numItems
Jos kysely alkaa feed-osalla, numItems-parametri ei ole välttämätön ja se korvautuu hearders-parametrilla. Jos kysely alkaa items-osalla, numItems-parametrin oletetaan olevan kolmas parametri ja headers-parametrin neljäntenä.

Toin valuttakurssit taulukkoon oheisilla arvoilla:

ImportFeed("http://www.suomenpankki.fi/Stats/ default.aspx?r=/tilastot/valuuttakurssit/ valuuttakurssit_today_rss_fi&type=xml"; "items title"; false; 1)

Tässä esimerkkikyselyssä poimin alkion otsikkotiedon, koska syötteessä siinä on haluamani valuuttakurssi. Esimerkissä ei tarvita otsikoita, joten headers-parametriksi olen antanut arvon "false". Rivien määrää voi säädellä viimeisellä parametrilla, joka tässä esimerkissä on yksi rivi.

Googlen netissä käytettävä taulukkolaskentasovellus on erittäin helppokäyttöinen ja sillä saa rakennettua nopeasti hämmästyttävän monipuolisia taulukoita. Googlen sovelluksia voi käyttää maksutta, sillä niiden käyttäminen edellyttää ainoastaan ilmaisen käyttäjätilin. Jos käytössäsi on jo suosittu Gmail-sähköpostiosoite, voit ryhtyä käyttämään näitä toimistosovelluksia samalla käyttäjätilillä.

Julkaistu Mondayna 12.5.2008 klo 18:39 avainsanalla Internet.

Edellinen
Punaisten lippujen alla
Seuraava
Matkavinkkejä Amerikkaan