Vaivaton nettiäänestys

Helsingin Osuuskauppa Elannon edustajiston vaalit ovat parhaillaan käynnissä. Edustajisto on osuuskunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on muun muassa valvoa osuuskunnan jäsenten etuja. Elannon edustajistoon valitaan 60 jäsentä varajäsenineen neljäksi vuodeksi. Tällä kertaa äänestys on aikaisemmista vuosista monipuolisempaa. Jäsenet pääsevät ensimmäisen kerran äänestämään ehdokastaan Internetissä. Perinteinen palautuskuoressa lähetettävä lippuäänestys on yhä käytössä, mutta nettiäänestys on huomattavasti vaivattomampaa, nopeampaa ja helpompaa.

Käytin Elannon edustajiston vaalien äänioikeuteni nettiäänestyksessä. Kokemus oli kaikin puolin positiivinen, vaikka äänestys olikin toteutettu kovin teknisen oloisesti. Teknisesti äänestysprosessi oli käyttäjän kannalta helppo, vaikka Itellan tarjoama käyttöliittymä olisikin kaivannut täydellistä kasvojenkohotusta. Jokainen prosessin eri vaiheessa esitetty sivu näytti erilaiselta, mikä saattaa hämäännyttää kokematonta netin käyttäjää. Sivuilla ei myöskään ollut selkeitä prosessia kuvaavia vaiheita, vaan käyttäjän piti suorastaan etsiä linkkejä ja painonappeja päästääkseen eteenpäin. Lopulta varsinainen äänestys kävi nopeasti ja helpon tuntuisesti. Käyttöliittymän väreissä oli hieman toivomisen varaa, sillä tumman oranssin pohjalla mustat tekstit eivät erottuneet parhaimmalla mahdollisella tavalla. Varmasti nettiäänestyskin ajan mittaan kehittyy. Ensimmäinen versio vaan ei ollut kovin käyttäjäystävällinen.

Erityisesti tervehdin netin käyttöä äänestyksessä. Se vähentää ympäristön saastumista ja päästöjä, sillä palautuskuoria ei nyt tarvitse fyysisesti kuljettaa paikasta toiseen. Toivottavasti nettiäänestys yleistyy ja paperiset äänestyslipukkeet katoavat, jolloin myös paperin valmistuksessa ja painatuksessa käytettävän energian ja muiden materiaalien tarve vähenee. Helsingin Osuuskauppa Elanto on tässä suhteessa suunnannäyttäjä ja toivottavaa on, että muut instanssit seuraavat esimerkkiä.

Julkaistu keskiviikkona 27.2.2008 klo 17:00 avainsanalla vaalit.

Edellinen
Tekstiviestilippu
Seuraava
Ravintola Krapihovi