Käväisin tänään töiden jälkeen lähikaupassa. Jääkaappiin oli hankittava täydennystä ja samalla tuli ostettua iltapalaksi pari banaania hevi-osastolta. Kiireissäni nostin banskut lähimmälle vaa’alle sen enempää asiaa miettimättä. Kone sylkäisi hintalapun tottuneesti. Katsahdin lappua ennen teippaamista, sillä halusin tietää, paljonko kaksi banaania painoi. Yllätyin suuresti, kun kädessäni oli lähes puolen kilon hedelmät. En oikein jaksanut uskoa, että kaksi banaania voisi todellakin painaa lähes 500 grammaa, joten seuraavaksi loin katseen itse vaakaan. Se näytöllä seisoi jo valmiiksi 45 gramman lukema, vaikka vaaka oli tyhjä. Ensin ajattelin, että vieressä seissyt teline virhe-etikettejä varten jotenkin jumitti vaakaa. Siirsin sitä hieman syrjemmäksi, mutta lukema ei hievahtanutkaan tuosta 45 grammasta. Vaihdoin vaakaa.
Ostin samalla kertaa irtosämpylöitä samassa kaupassa. Punnitsin sämpylät leipäosaston vaa’alla. Sen viereen oli joku jättänyt leipäpussinsa, joka nojasi vaakakuppiin. Asiakas oli ilmeisesti nähnyt koneen leimaaman hinnan ja tullut toisiin ajatuksiin jättäen pussinsa vaakapöydälle. Siirsin pussin syrjään ja vaaka nollautui. Vasta nyt laitoin oman leipäpussini vaa’alle, kun se ensin näytti tyhjää lukemaa näytöllään.
Kauppiaat eivät varmasti tahallaan säädä vaakojaan omaksi edukseen. Muut asiakkaat sotkevat vaaitusta jättämällä ostoksensa nojailemaan vaa’an reunalle, josta on seurauksena valmis lukema härveliin. Näitä näkee aina silloin tällöin, kun ostokset jäävät ostamatta. Kaupoissa on syytä olla tarkkana ja katsoa vaa’an lukema ennen kuin asettaa omat ostoksensa vaakakuppiin. Olen kerran joutunut käsin keventämään punnitusta, kun vaaka näytti tyhjänäkin yli sadan gramman lukemaa. Jos lähettyvillä ei ole muita vaakoja, pitää joskus ottaa omat konstit käyttöön. Nykyaikaisista supermarketeista kun ei helposti enää löydä henkilökuntaakaan, joka voisi korjata tilanteen. Vaakavirheet ovat yleisiä, joten kaupassa saa olla jatkossakin tarkkaavaisena.