Uusi äänentoisto - osa 2

Uuden äänentoistojärjestelmäni käyttöönotto on jatkunut tänään. Aamulla sain tekstiviestin, jossa ilmoitettiin, että tilaamani Manfrotto-pikasovittimet olivat saapuneet noudettaviksi. Tilasin joitakin viikkoja sitten neljä pikasovitinta, joilla ripustin uudet satelliittikaiuttimet pystytelineisiin. Sattumalta kaiuttimien takaseinässä oli ¼ tuuman kierteellä varustettu kiinnitysreikä, joka vastaa yleistä kameran kiinnitysruuvin mittaa. Manfrottolla oli myynnissä pikasovitin, joka oli kuin luotu tarpeeseeni. Lähdin aamupäivällä hakemaan tilaustani ja aloin iltapäivällä asennella kaiuttimia telineisiinsä. Pikasovittimet osoittautuivat juuri oikeiksi ja nyt kaiuttimet seisovat lattiajalustoillaan kuten edellisetkin kajarit.

Manfrotto-pikasovitin

Tietokoneen puolella sen sijaan oli uuden äänikortin asennuksen kanssa hieman ongelmia. Langaton verkkokortti lakkasi toimimasta. Olin siirtänyt sen yksinkertaisesti vain paikasta toiseen, mutta jostakin syystä Windows ei enää tunnistanut korttia. Liekö korttipaikka sökönä vai olinko vain liian hätäinen vai oliko kortti löysässä. Ehkä uusi buutti olisi auttanut, mutta uudelleenkäynnistyksiä oli ollut jo muutamia eikä korttia vain näkynyt laiteluettelossa. Siirsin verkkokortin vielä kerran ja tällä kertaa viimeiseen vapaaseen paikkaan. Vaihto auttoi, sillä verkkokortti tuli nyt näkyviin ja käyttöön. En jäänyt sen enempää ihmettelemään, miten kortti alkoi toimia. Minulle riitti, että järjestelmä oli taas kunnossa. Teknisesti katsottuna laitteet toimivat, mutta äänenlaatu ei vieläkään tyydyttänyt minua.

Spotifyn äänenlaatu on todella surkea. Uusi äänentoistojärjestelmä ei parantanut Spotifyn äänentoistoa lainkaan. Kun vertasin musiikin toistoa alkuperäiseltä CD-levyltä suoratoistoon, oli äänenlaatu kuin eri universumeista. En ole koskaan vielä kuullut kotitietokoneestani niin mahtavia soundeja kuin tällä uudella äänentoistojärjestelmällä. Ensimmäisen kerran kuulin kunnolla bassotkin. Sen sijaan Spotifyn äänenlaatu vastasi lähinnä huonoa stereotasoa, joka toisinaan tuntui kuulostavan monoääneltä. Jopa Spotifyn verkkosoitin Edge-selaimella kykeni hyödyntämään 5.1-äänimaailman, mikä tietysti johtuu siitä, että Edge pystyy toistamaan äänet järjestelmään asennettujen härvelien kautta. Edge vain on kovin epävarma soittimena, sillä selain kaatui yllättäen kesken erään musiikkikappaleen toiston. Yritin käynnistää Spotifyn soitinta lisäämällä --disable-audio-output-resampler -kytkimen, mutta tämä ei saanut aikaiseksi mitään muutoksia. Spotifyn huonoon äänenlaatuun saattaa vaikuttaa myös käytössäni oleva Unlimited-tili. Premium-tilissä on korkealaatuinen virtaus, mutta en tiedä kokeilematta, auttaisiko tilin vaihtokaan parantamaan äänenlaatua. Sama huono äänentoisto on Chrome-selaimessa ja Ylen Areenaa toistettaessa. Äänet katoavat johonkin monon ja stereon välimaastoon.

Kaiken kaikkiaan kotitietokoneeni äänentoisto parantui valovuosia. Uudella äänentoistolla on nyt mukava katsella vaikkapa THX-äänellä varustettuja elokuvia. Kokeilinkin tätä jo heti eilen illalla pyöräyttämällä vähän alkua legendaarisesta Tähtien sota -elokuvasta Jedin paluu (1983). Luulin jo, että vanha subwooferini oli täysin kuollut, kun en tainnut koskaan kuulla siitä pihaustakaan. Logitechin Z906 -kaiuttimilla ja Sound Blaster Z -äänikortilla kuulin ensi kerran, miten ohikiitänyt imperiumin tähtihävittäjä oikein järisytti olohuonetta. Jos olisin vähän vielä lisännyt volyymia, olisivat astiat alkaneet helistä keittiön kaapeissa. Toistaiseksi elokuvan äänet olivat jotakuinkin täydelliset. Muutamien ohjelmistojen äänentoisto näyttää olevan lapsenkengissä. Sovellusten kehittäjillä on tainnut olla vain stereokuulokkeet työnsä testaamiseksi. Vähänkin paremmat äänentoistolaitteet on jätetty joko täysin huomiotta tai niiden tuki on ontuvaa. Vaikka muutamat ohjelmistot tuottivatkin äänenlaatunsa suhteen pienen pettymyksen, olen kokonaisuutena erittäin tyytyväinen äänentoistoremonttiini.

Julkaistu perjantaina 28.7.2017 klo 19:16 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Uusi äänentoisto - osa 1
Seuraava
Heinän säilytys