Urheilutapahtumat ovat olleet arvokasta kansanhuvia jo vuosikymmenten ajan ja siksi onkin vaikea uskoa, että muutoksia on tulossa. Asia on kuitenkin näin, ja niin urheilijat kuin urheilun ystävätkin tulevat näkemään tulevaisuudessa suuria muutoksia nykyiseen. Tarkoitus ei suinkaan ole pelotella, sillä kaikki muutokset eivät ole pahasta. Alkanut vuosikymmen tuo mukanaan sekä hyviä että huonoja uutisia - lue lisää ja varaudu niihin jo etukäteen.
Miksi urheilu ei ole enää entisellään?
Urheilu ei ole ainoa asia, joka on muuttunut, sillä varmasti jokainen suomalainen näkee tämän vuoden tuomat muutokset arjessaan. Suurin syy tälle on ympäri maailmaa jylläävä pandemia, joka on aiheuttanut runsaasti rajoituksia myös Suomessa. Vaara on todellinen, sillä koronavirus on aiheuttanut lukuisia kuolemia ympäri maailmaa. Urheilutapahtumiakin on peruttu meillä ja muualla. Vaikka rokote ja ihmisten varovaisuus ovatkin auttaneet epidemian torjumisessa, tulevat vaikutukset näkymään vielä vuosien ajan.
Muutokset eivät koske vain joukkuelajeja
Ymmärrettävästi joukkuelajit, kuten jalkapallo ja jääkiekko, ovat ottaneet kovan iskun vastaan epidemian myötä. Ihmisiä on kehotettu pitämään turvaväli muihin, jotta tauti ei tartu esimerkiksi pisaratartuntana, ja joukkuelajeissa kontaktia on toisinaan hyvin hankala välttää. Vain joitakin otteluita on pelattu tänä vuonna ja suurin osa ilman yleisöä, mutta niiden myötä esimerkiksi Cristiano Ronaldo sairastui virukseen. Tähtipelaaja sai positiivisen testituloksen Iltalehden mukaan peräti 18 kertaa. Käsihygienia ja maskin käyttö ovat sääntöjä pelikentilläkin, eikä niistä todennäköisesti luovuta ihan heti.
Joukkuelajien lisäksi muutkin lajit ovat kärsineet. Esimerkiksi tunnetut maratontapahtumat Bostonissa ja Lontoossa jouduttiin tänä vuonna perumaan. Niiden sijaan juoksutapahtuma järjestettiin virtuaalisesti. Juoksijat, jotka pystyivät todistamaan juosseensa reilun 42 kilometrin matkan, saivat maaliin pääsijöiden mitalinsa aivan kuten ns. tavallisenkin maratonin jälkeen. Virtuaalinen tapa urheilla on tullut jäädäkseen ja varmasti villitys nähdään jossain vaiheessa Suomessakin.
Vuosi 2020 ei ole ollut urheilulle suotuisa ja myös ajankohdat ovat muuttuneet. Olympialaiset, jalkapallon EM-ottelut ja Formula 1 -ajotkin on jouduttu siirtämään tuonnemmas, jolloin toivon mukaan elämä palaa edes jokseenkin entiselleen.
Nettipelit ja vedonlyönti kehittyvät entisestään
Vaikka epävarmuus vallitsee urheilumaailmassa, ovat internetissä pelattavat pelit välttyneet muutoksilta. Itse asiassa epidemiasta on ollut nettipelien tarjoajille vain hyötyä, sillä nyt urheilun fanit hakevat viihdettä ja jännitystä verkosta, jossa koronavirusta ei sentään tarvitse varoa. Keväästä lähtien suosittuja ovat olleet erilaiset pelisivustot, jotka yhdistävät urheilun vedonlyönnin sekä tunnetut kasinopelit. Pelaamisen iloa lisää tietysti se, että netissä pelatessa on mahdollista voittaa rahaa. Vedonlyöntikin on muuttunut urheilutapahtumien peruuntumisien myötä siten, että kohteiden joukossa on yhä enemmän virtuaalisia urheilulajeja. Virtuaalinen urheilu näyttää vedonlyöjän silmissä samalta kuin tavallinen urheilukin, sillä lajeina ovat mm. tutut jalkapallo, tennis ja koripallo. Aloittelijakin pääsee hyvin mukaan virtuaaliurheiluun, sillä aikaisempaa tuntemusta lajeista ei vaadita.
Yleisölle enemmän rajoituksia
Urheilijoiden ja pelaajien lisäksi muutoksia tulee näkymään myös siinä, miten yleisö pääsee seuraamaan urheilutapahtumia. Vieri vieressä istuminen ei tule onnistumaan ihan heti ja käsidesiäkin on varmasti tarjolla seuraavina vuosina, jos siis paikalle edes pääsee. Kesällä nähtiin tyhjiä katsomoita ainakin jalkapallopelien aikana. Täytyy myöntää, että tunnelma oli suorastaan masentava, eivätkä pelaajatkaan näyttäneet nauttivan tilanteesta. Urheilun seuraaminen netissä ei välttämättä ole yhtä mukavaa, mutta se on tällä hetkellä paras vaihtoehto. Otteluita ja tapahtumia pääsee kuitenkin katsomaan helposti esimerkiksi suoratoistopalveluilla.