Onnea ei ole olemassa

Kuva
meineresterampe

Kaikilla on varmasti hetkiä, jolloin tuntee itsensä Onnettaren hylkäämäksi; bussi menee nenäsi edestä, suosikkipelaajasi liukastuu kentällä kesken tärkeän ottelun tai ehkäpä flunssa iskee juuri ennen työhaastattelua. Mutta onko onnella todella näppinsä pelissä? Tässä neljä syytä, jotka osoittavat onnen olevan vain harhakuvitelmaa.

1. Jokainen on oman onnensa seppä

Jokainen on pitkälti vastuussa omasta onnekkuudestaan. Emme voi luottaa onneen tai syyttää sitä silloin, kun asiat eivät mene putkeen. Etenkin arjen onnekkuuteen voi hyvin vaikuttaa itse - ehkäpä olisit ehtinyt bussiin, jos olisit lähtenyt kotoa pari minuuttia aikaisemmin. Tai puhelimesi olisi edelleen ehjä, mikäli olisit satsannut panssarilasiin. On siis turha syyttää huonoa onnea tai mitään muutakaan ylimaallista tekijää, kun omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan moniin asioihin. Onnesta puhutaan myös silloin, kun joku ottaa hetkestä hyödyn. Onnen sijaan voidaankin siis puhua rohkeudesta tarttua tilaisuuteen. Urheilijoissa tämä näkyy selvästi, sillä huipulle nousevat ne, jotka eivät pelkää. Vai luulitko kenties, että Usain Boltin kaltaiset sankarit pääsivät eteenpäin pelkän onnen avulla?

2. Voittoa tavoitellessa punnitaan taito eikä onni

Onnen toivotaan olevan avuksi, kun tavoitellaan voittoa, oli kyseessä sitten ykköspalli urheillessa tai vaikkapa jättipotin tavoittelu rulettipöydässä. Onneen luottaminen on kuitenkin kaukana todellisuudesta, sillä pelatessa mitataan taito. Kukaan ei ole mestari syntyessään, vaan voitto vaatii tiukkaa kuria ja keskittymistä sekä ehdottomasti taitoa. Miten taitoa sitten voi kerryttää? Harjoittelemalla tietysti, oli laji mikä tahansa. Jos esimerkiksi kasinopelit kiinnostavat, voivat parhaat rahapelit netissä auttaa onnistumaan tosipaikan tullen. Omaa lajia kannattaa treenata aina kun mahdollista ja tuloksia syntyy varmasti, vaikka et sitä ihan heti uskoisikaan. Kova työ palkitaan, oli tavoitteesi sitten päästä pokeripelien mestariksi tai futissankariksi.

3. Onni on monen asian summa

Onnea ei ole olemassa, vaan kyseessä on todennäköisyyksien, päätelmien ja tapahtumien summa. Ihmiset, jotka ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja toimivat tietyllä tavalla, voivat kokea itsensä onnekkaaksi. Oikea termi on kuitenkin sattuma, jolla oli hyviä seurauksia. Jos onni todella olisi olemassa ja jotkut ihmiset muita onnekkaampia, eikö heillä silloin olisi onnea koko ajan?

4. Onni on suhteellista

Jos kolme aikaisempaa syytä eivät saaneet sinua vielä muuttamaan mieltäsi onnen olemassaolosta, niin tässä vielä yksi; onni on ihmisen kehittämä ilmiö ja siksi se on käsitteenä yksilökohtainen. Mieti hetki, millaisina hetkinä tunnet itsesi onnekkaaksi? Joku toinen voi olla huomaamatta koko asiaa. Onni on tunneperäinen ajatus, joka syntyy, kun jokin yllättävä asia saa aikaan hyvänolon tunteen. Onnea ei voi mitata, sillä se merkitsee eri asioita eri ihmisille. Koska onnea ei ole olemassa, tarkoittaa se myös sitä, ettei epäonneakaan ole. Huojentavaa, eikö totta? Näin ollen voit hylätä ajatukset omasta huonosta tuurista ja luottaa onnistumiseen silloinkin, kun se tuntuu epätodennäköiseltä. Jos nimittäin palaset ovat kohdallaan, voivat hulluimmatkin haaveet muuttua todeksi.

Unohda turha onnen tavoittelu ja keskity olennaiseen

Voit pyrkiä tavoitteisiisi muilla keinoin kuin pelkän onnen avulla. Tutkimusten mukaan jo pelkkä positiivinen asenne tuottaa todennäköisemmin haluttuja tuloksia ja tavoitteista riippuen voit myös laskea useampia koukkuja veteen, jolloin varmasti joku niistä nappaa. Pisimmälle tosin päästään jo aiemmin mainitun kovan työn avulla. Ihmiset, joiden unelmat käyvät toteen, eivät koskaan luovuttaneet tekemästä töitä tavoitteidensa eteen. Ole sinäkin yksi heistä sen sijaan, että odottelet onnen lankeavan eteesi noin vain.

Julkaistu sunnuntaina 29.11.2020 klo 14:30 avainsanoilla filosofia ja pelit.

Edellinen
Urheilutapahtumat muuttuvat
Seuraava
Ositustehtävä - osa 2