Tiedustelin tasa-arvovaltuutetun mielipidettä eduskunnan työpaikkailmoituksesta. Ilmoituksessa haettiin korjausmiestä. Tasa-arvolain 14 pykälän mukaan työ- ja koulutuspaikkaa ei saa ilmoittaa vain joko naisten tai miesten haettavaksi, ellei tähän ole työn tai tehtävän laadusta johtuvaa painavaa ja hyväksyttävää syytä. Vastauksessaan 12.10. (Dnro TAS 333/07) tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen toteaa tiedustelleensa eduskunnasta korjausmies-nimikkeen käyttöä lehti-ilmoituksessa. Eduskunta vastaa nimikkeen olevan vakiintunut, pitkään käytössä ollut tehtävänimike, jolla ei ole ollut tarkoitus rajata naisia pois hakijoiden joukosta. Tasa-arvovaltuutettu katsoo edelleen, että korjausmies-nimikkeen käyttö tarkasteltavana olevassa työpaikkailmoituksessa ei riko tasa-arvolain määräyksiä.
Suomen kielen lautakunta on käsitellyt 14.5.2007 kokouksessaan aloitetta seksististen ilmausten neutralisoimiseksi. Aloitteessa pyydetään ottamaan kantaa geneeriseen maskuliinisuuteen, sukupuoleen viittaaviin ammattinimikkeisiin ja sukupuolen epäsymmetriseen merkitsemiseen henkilöviittauksissa. Geneerinen maskuliinisuus tulee esille esimerkiksi ilmaisuissa "uskottu mies" ja "lähteä yhtenä miehenä". Epäsymmetrisyyttä löytyy puolestaan silloin, kun toinen sukupuoli ilmaistaan erikseen, kuten lääkäri - naislääkäri nimikkeissä. Vastaavasti aikuisten naisten tytöttely on niin ikään epäsymmetrinen henkilöviittaus. Sukupuolineutraalia kielenkäyttöä käsitellään Kielikellon numerossa 4/2007. Lehdestä voi myös lukea lautakunnan kannanoton sekä muita teemaan liittyviä kirjoituksia.
Sukupuolineutraaliin kieleen on maassamme vielä matkaa. Urakkaa ei lainkaan edistä arvovaltaisten instituutioiden, kuten eduskunnan, välinpitämätön suhtautuminen tasa-arvoon. Tämänkertaisessa työpaikkailmoituksessa lienee ollut kyseessä vain pikku kömmähdys. Ilmoituksen laatijan mieleen ei ole juolahtanut käyttää korjaaja-nimikettä korjausmies-nimikkeen sijaan. Kuten tasa-arvovaltuutettukin vastauksessaan toteaa, kyseessä on vakiintunut sana. Tällaisia sanoja vanhanaikaiset ihmiset käyttävät mielellään. Toisaalta olisin valmis epäilemään, onko eduskunnan pääsihteeri täysin tehtäviensä tasalla allekirjoittaessaan viime vuosisadalta peräisin olevia lehti-ilmoituksia.