Suzi Quatro

Amerikkalainen rock-muusikko ja basisti Suzi Quatro julkaisi ensimmäisen nimeään kantaneen äänilevyn vuonna 1973. Levy oli tärkeä virstanpylväs myös minulle, sillä se oli ihka ensimmäinen äänitteeni, jonka ostin pienenä koulupoikana. Siitä alkoi siis samalla myös kiinnostukseni kevyeen musiikkiin ja etenkin rockiin. Musiikkia kuunneltiin 1970-luvulla yleisesti äänilevyiltä eli niin sanotuilta vinyyleiltä. Minulla ei kuitenkaan ollut vielä tuolloin levysoitinta, joten hankin äänitteeni C-kasettina. Suzi Quatro mursi aikanaan useita alan myyttejä. Häntä voidaan pitää ensimmäisenä naispuolisena basistina, josta on kehittynyt huomattava rock-tähti. Toisekseen Suzi Quatron ensimmäinen älppäri ilmestyi glam rockin kultakaudella, mutta edusti eräänlaista perinteistä rockia lähes puhtaimmillaan. Quatro erottui aikakauden valtavirrasta myös esiintymisasuillaan, joita ei oikeastaan ollut, sillä bändi esiintyi ainakin valokuvissa hyvin tavanomaisissa kuteissa.

Suzi Quatro

Ensimmäiseksi levytyksesi Suzi Quatro on erinomaisesti onnistunut rock-levy. Musiikkityyli on kevyttä hardrockia tai paremminkin pop-rockia, vaikkakin jotkut lähteet, kuten AllMusic, kuvailee sitä myös aikakaudelle tyypillisesti glam rockiksi ja jopa glitteriksi. Levyä ei pidä arvostella sen luokittelun perusteella, vaan se pitää kuunnella useaan kertaan. Tutustumisen voi aloittaa vaikka hittikappaleista 48 Crash ja Can the Can, jotka tuottajaparivaljakko ja 1970-luvun hittitehtailijat Mike Chapman ja Nicky Chinn rustasivat bändille. Nämä kappaleet irrotettiin myös omiksi singlelevyikseen samoin kuin Elvis Presleyn (1935-1977) tunnettu kappale All Shook Up. Älppärillä on tämän lisäksi muitakin lainabiisejä, joista mainio esimerkki on Beatles-kaksikon John Lennonin (1940-1980) ja Paul McCartneyn I Wanna be Your Man -rockversio. Bändin omaan tuotantoon lukeutuvat suosikkikappaleeni Glycerine Queen ja Official Suburbian Superman.

Levy menestyi hyvin etenkin Euroopassa ja Australiassa. Kotimaassaan Yhdysvalloissa levy ei tahtonut ottaa tuulta alleen, mutta Australiassa, jossa se julkaistiin nimellä Can the Can, monet sen kappaleista ylsivät listojen ykkösiksi. Muusikkouransa lisäksi Suzilla on ollut joitakin TV-rooleja, ja hänet muistetaan ainakin legendaarisesta Happy Days (Onnen päivät) -televisiosarjasta, jossa hän esiintyi muutamassa jaksossa muusikkona. Nyt jo yli neljäkymmentä vuotta sitten ilmestynyt levy on kuunneltavissa Spotifyssä uudelleenmasteroituna pitkäsoittona bonusraitoineen.

Julkaistu sunnuntaina 4.1.2015 klo 13:37 Musiikki-luokassa avainsanoilla historia ja musiikki.

Edellinen
Vuoden avajaiset
Seuraava
Puccini titoli