Suosittelija

Tekoäly on yksi tietojenkäsittelytieteen osa-alueista. Koneoppimista ja keinoälyä on tutkittu vähintäänkin yhtä pitkään kuin on ollut koneitakin. Ensimmäiset koneelliset älykkyydet löytyvät aivan teknologian alkuajoilta, jolloin erilaiset reikäkortit ja ohjelmoitavat logiikat osasivat toistaa ennalta ohjelmoituja kuvioita. Sittemmin tekoäly on laajentunut tietotekniikkaan ja sen mahdollisuudet laajenevat päivä päivältä. Varsinaisia hyödyllisiä sovelluksia on jouduttu tosin vielä odottamaan, mutta pienetkin hapuilevat askeleet kehityksessä ovat vieneet keinotekoista älykkyyttä eteenpäin. Yksinkertaisimmillaan tekoälyä näkee vaikkapa kaupan pullonpalautusautomaatilla, joka tunnistaa sille annetun pullon sen muodoista. Ennen kuin laite osaa tunnistaa putelin, pitää sille luonnollisesti opettaa eri pullojen muodot ja kertoa niistä annettavan pantin hinta.

Suosittelija

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat ottaneet tekoälyn hyötykäyttöön. Kirjastot ovat julkaisseet Suosittelija-verkkopalvelun, antaa käyttäjälleen lukuvinkkejä lainaushistorian ja muilta käyttäjiltä kerätyn tietomassan avulla. Järjestelmä siis oppii lainaajien aiemmista lainauksista ja lukukäyttäytymisestä antaen sitten suosituksia seuraavaa lainauskertaa varten. Suositukset ovat sitä parempia, mitä enemmän lainauksia on tehnyt. Suosittelija ehdottaa uutta luettavaa aina parikymmentä teosta kerrallaan, ja aluksi suosituksia saa lasten ja aikuisten kirjoista, mutta tulevaisuudessa ehkä myös musiikista ja elokuvista. Suosittelijassa käytetään Vantaan kirjaston ja VTT:n kehittämää oppivaa järjestelmää, jota sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa kirjaston lainaustoiminnasta kertyvään tietomassaan.

Kokeilin Suosittelijaa syöttämällä sille kuukausi sitten lainassani olleen kirjan viivakoodin. Suosituksen saa myös kirjoittamalla hakusanan tai kirjastokorttinsa numeron. Lainaamani kirja oli Heraldiikka ja symbolit, jolle Suosittelija ehdotti jatkolukemiseksi Suomen metalli- ja paperirahat sekä Telen puhelukortit -kirjaa. Tämän lisäksi minulle suositeltiin Kymmenen teekuppia ja Viktoria-romaaneja. Ensimmäinen ehdotus sopi hyvin lainaamani kirjan genreen, mutta kaksi ehdotettua romaania pitänee lukea, jotta osaan sanoa, miten ne liittyvät tutkimaani heraldiseen aiheeseen. Kehittyessään Suosittelijasta tulee varmasti monipuolinen palvelukokonaisuus, joten kannattaa seurata palvelun tarjontaa.

Julkaistu tiistaina 16.9.2014 klo 17:47 Sivustot-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Skrolli 3/2014
Seuraava
Kaksi Mattia