Kävin tänään tutustumiskäynnillä Yleisradion tuotantotiloissa Pasilassa. Kierrokseen kuului vierailu studiossa, ohjaamossa, puvustossa, lähetyskeskuksessa ja lopuksi vielä arkistossa. Tutustumiskierros alkoi studiorakennuksesta, jossa kuvataan suosittua Hymy pyllyyn -televisio-ohjelmaa sekä kestosuosikkina vuodesta toiseen pysyttelevää Kotikatu-sarjaa. Studio näyttää arkipäivänä melko arkiselta, mutta kuvausta varten ohjelmoidussa valaistuksessa tila muuttuu aivan toisennäköiseksi. Luonnollisesti myös yleisö ja esiintyjät saavat studiotilat värittymään ja täyteen elämää.
Tutustumiskierroksen aikana pääsin kurkistamaan myös Kotikatu-sarjan lavasteisiin. Televisiosta tutut puitteet näyttivät kääntöpuolelta kiireisen mutta ammattimaisen näköiseltä puusepäntyöltä. Sarjassa nähtävien huoneiden ikkunoista ei paistakaan läpi aito kaupunkimaisema vaan jättikokoinen valokuva. Yökin saadaan aikaiseksi vetämällä ikkunoiden eteen tai oikeastaan taakse himmennysverhot. Aidon tuntuiset olosuhteet televisiosarjassa ovat siis silmälumetta ja vierailijan mieleen juolahtaa helposti takavuosien Bohemian Rhapsody -hittikappaleen alkusanat hieman muunneltuina: "Is this studio life, or is this just fantasy?"
Jatkoimme kiertokäyntiä puvuston kautta lähetyskeskukseen. Puvuston henkareissa roikkui tuhansia ja taas tuhansia kolttuja mitä erilaisimpiin produktioihin. Osan niistä saattoi jopa tunnistaa nähneensä televisiossa. Lähetyskeskuksesta ohjataan maailmalle kaikki, mitä Yleisradio tuottaa. Kiertokäynti päättyi TV-arkistoon, jossa säilytetään koko Yleisradion tuotanto vuosikymmenten ajalta. Erinomainen esittely kertoi arkiston toiminnasta ja palveluista. Arkiston materiaali on valtava ja erittäin kattava läpileikkaus maamme lähihistoriasta. Monia arkiston kuvia ja nauhoja vilahtaa usein eri ohjelmissa, joiden tuottajille TV-arkiston palvelut ovat hyvin tärkeitä.
Kahden ja puolen tunnin tutustumiskierros oli nopea, mutta laaja katsaus televisiotuotannon arkipäivään. Tällä kertaa emme osuneet meneillään oleviin kuvauksiin, mutta jo tuotantotiloihin tutustuminen oli mielenkiintoista. Käynnin jälkeen osaa taas arvostaa televisiotuotantoon osallistuvien ihmisten työpanosta, sillä lyhyenkin pätkän valmistaminen televisiolähetystä varten vaatii paljon työtä ja ennen kaikkea aikaa.