Stereotesti

Isäni on aina ollut hyvin edistyksellinen. Kotiimme hankittiin väritelevisio ensimmäisten joukossa. Muistan vielä, miten kaupantekijäisiksi isä sai valkoisen villakarvamaton olohuoneen lattialle. Matto ei ole enää käytössä, mutta se on yhä tallella. Liekö se kudottu muovikuidusta, sillä aika ei ole juurikaan purrut siihen yli 30 vuoden jälkeenkään. Väritelevisiota seurasi stereolaitteisto. Tosin en enää muista, missä järjestyksessä värkit ostettiin, sillä niitä tuntui siunaantuvan kotiimme kaikkea muuta kuin harvakseltaan.

radio
Kuva
Brano Hudak

Stereot muuttivat kuuntelutottumukset vanhan höyryradion monofonisesta käheydestä nykyaikaiseen stereofoniseen nautintoon. Laitteiden käyttöön liittyi omat rituaalinsa. Joka lauantai odoteltiin tiettyä kellonlyömää, sillä radiosta oli kuuluva stereotesti. Pitihän toosa saada kunnolla viritettyä, kun sellainen oli kerran hankittu. Yleisradion pääkuuluttaja Pentti Fagerholm luki nyt jo legendaksi muodostuneen stereotestin vuodesta 1972 alkaen. Testin tarkoituksena oli auttaa kotikuuntelijoita tarkistamaan, että stereovastaanotin oli oikein kytketty. Erityisesti mieleeni jäi kohta, jossa "Ääneni pitäisi nyt kuulua epämääräisestä suunnasta ja monovastaanotossa sen pitäisi häipyä lähes kuulumattomiin." Virkkeestä on muodostunut sittemmin paljon keskustelua herättänyt ikivihreä parsi, jota monet muistelevat yhä kaiholla.

Stereotesti

Tämän yksinkertaistetun stereotestin tarkoituksena on ensisijaisesti auttaa kotikuuntelijoita tarkistamaan, että stereovastaanotin toimii asianmukaisesti. Seuraavassa kuulette metronomin tikitystä, jonka pitäisi kuulua ainoastaan vasemmanpuoleisesta kaiuttimesta.

Mikäli äskeinen tikitys kuitenkin kuului kaiutinparin välisestä keskipisteestä, on syytä tarkistaa, kuunteletteko todellakin asemaa, joka lähettää tällä hetkellä stereofonista ohjelmaa ja onko vastaanottimenne kytketty stereokuuntelulle. Mikäli äskeinen tikitys kuului oikeanpuoleisesta kaiuttimesta, on ilmeistä, että kaiuttimenne on kytketty väärin ja teidän on vaihdettava kaiuttimista tulevat johdot keskenään. Ja nyt vielä varmistuksen vuoksi metronomin tikitystä, jonka pitäisi kuulua vain oikeanpuoleisesta kaiuttimesta.

Tämän jälkeen koitamme tarkistaa vielä niin sanotun kaiuttimien vaiheistuksen. Mikäli ääneni tähän saakka on kuulunut kaiutinparin keskeltä, on asia teidän kohdaltanne järjestyksessä. Nyt aiheutamme tahallisen vaihevirheen. Ääneni pitäisi nyt kuulua epämääräisestä suunnasta ja monovastaanotossa sen pitäisi häipyä lähes kuulumattomiin. Toistan. Ääneni pitäisi nyt kuulua epämääräisestä suunnasta ja monovastaanotossa sen pitäisi häipyä lähes kuulumattomiin.

Lopuksi vielä metronomin tikitystä kaiutinparin ajatellusta keskipisteestä. Tämän aikana voitte säätää vastaanottimessanne olevalla balanssi- eli tasapainosäätimellä tikityksen mahdollisimman tarkasti keskelle.

Julkaistu sunnuntaina 21.10.2007 klo 15:00 avainsanalla historia.

Edellinen
Virtual Networker Society
Seuraava
Pekoni-sipulipiiras