Maailman yksi tunnetuimmista supersankareista täyttää tänä vuonna 50 vuotta. James Bond on agentoinut valkokankaalla jo kypsään ikään, ja uusin leffa Skyfall sisältää joukoittain viitteitä aiempiin elokuviin ja jopa selityksiä muutamiin sarjassa jo vuosia nähtyihin ilmiöihin. Uutuuselokuvan tematiikka ei juuri poikkea tutuista 007-elokuville tyypillisistä aineksista, jotka voi kiteyttää kuluneeseen "vauhtia ja vaarallisia tilanteita" -lausahdukseen. Filkassa on Bondille tyypillistä rymistelyä, materiaalista tuhontaa, alkomaholijuomia, kauniita naisia, kasinopelejä, ylivertaisia teknisiä vempeleitä ja yksi mielipuoli. Jokin perinteisessä asetelmassa sentään on muuttunut vuosikymmenten aikana. Tietokoneet ja netti ovat tulleet yhä näkyvämmin mukaan maailmanparannukseen ja myös pahuuden välineiksi.
Elokuvateollisuus tuntuu saaneen Internetistä ja tietotekniikasta aivan uudenlaisen temmellyskentän. Ennen vanhaan mahdottomilta tuntuneet asiat sijoitettiin joko kauas avaruuteen, maan tai pinnan alle, mutta nykyään uskomattomilta kuulostavat temput tehdään kätevästi ja siististi tietokoneen ääressä. Siinä missä sankari aiemmin tarvitsi ruista ranteeseen ja vähän onneakin taltuttaessaan maailman pahuuden pelkällä lihasvoimalla, pistää hän nyt polvilleen kokonaisia yhteiskuntia pelkällä hiiren klikkauksella. Samanlaisen johtopäätöksen tekee teknologianörtti Q uudessa James Bond -elokuvassa Skyfall, jossa hän vertaa Bondin menneisyyttä omaan nykyaikaansa. Bond-elokuvassa on aina hieman lyöty yli tekniikan mahdollisuuksia ja nyt kun teknologialla ei enää höynäytetä valveutuneita katsojia, on tilalle astunut tietoverkkojen mahdollisuudet, jotka näyttävät olevan rajattomat.
Kävin katsomassa Skyfall-elokuvan joululahjana erään yhdistyksen yksityisnäytöksessä. Seikkailu oli pienoinen pettymys. Olin juuri muutamaa päivää aiemmin katsonut Bruce Willisin tähdittämän Die Hard 4 -leffan enkä voinut olla vertaamatta sitä tähän Bondin uuteen tehtävään. Elokuvien juoni on suorastaan identtinen. Ainoastaan pahiksen tavoite eroaa näissä leffoissa, muuten asetelma on sama. Elokuva ei tyydy pelkästään muistelemaan menneitä. Bondista on tullut vanha ja väsynyt eikä tätä mielikuvaa anneta vain filmissä vaan sen aistii myös lopputuloksesta. Aika on ajanut brittiagentin ohi. Uudet supersankarit ovatkin nyt, kuten Q leffassa kuvailee, tietokoneen ääressä pyjamassa aamukahviaan hörppiviä nuorukaisia, jotka saavat aamupuhteinaan yhtä paljon aikaiseksi kuin tuplanolla-agentit vuodessa. Samaan näkemykseen yhtyy filkan konna, jolle maailmanvalloitus on yhtä helppoa kuin "point and click" tietokoneella.