Skrolli 2016.1E

Vaihtoehtoinen tietokonelehti Skrolli on ilmestynyt kotimaisen suomen kielen lisäksi Lontoon kielellä eli englanniksi. Vuoden 2016 ensimmäinen kansainvälinen lehti on numeroitu kryptisesti 2016.1E, mutta pienellä mielikuvituksella salaperäinen koodaus ratkeaa lopulta helposti. E-kirjain numeroinnin perässä ei tarkoita eksponenttia, kuten voisi ajatella etenkin, kun kyseessä on tietokoneet ja niitä lähellä oleva matematiikka. Pukstaavi viittaa tietysti Englantiin ja siellä puhuttuun samannimiseen kieleen. Kansainvälisiä markkinoita kosiskeleva suomalainen painettu tietokonelehti saattaa kuulostaa näinä median ahdingon aikoina melkoiselta erikoisuudelta. Itse asiassa lehden pääkirjoitus alkaa juuri samoilla ajatuksilla ja toteaa vielä, että median kuolonkorinat ovat oikeastaan tietokoneiden syytä tai ansiota.

Skrolli 2016.1E

Tuhdissa lukupaketissa on 76 värikästä sivua värikkäitä juttuja. Yksi mielenkiintoisimmista artikkeleista kertoo 256-tavun ohjelmista. Aikoinaan ensimmäiset mikro- ja kotitietokoneet olivat nykyisiin härveleihin verrattuina hyvin alkeellisia. Koneissa oli keskusmuistia tuskin nimeksikään massamuistista nyt puhumattakaan. Muutamaan sataan kilotavuun piti saada mahtumaan jopa kokonaisia taloushallinnon sovelluksia, jotka tosin oli usein toteutettu komponentteina niin, ettei koko järkälettä ladattu muistiin yhdellä kertaa eikä se sinne luonnollisesti olisi mahtunutkaan. Eräskin ensimmäinen PC-koneeni sisälsi jo peräti yhden megatavun muistia, mutta käyttöjärjestelmä ei kyennyt hyödyntämään siitä kuin 640 kilotavua. Loppu jäi käyttämättä ellei sitten konfiguroinut konetta siten, että muistia oli kaksi kertaa 512 kilotavua. Puoli megaa saatiin näin käyttiksen käyttöön ja toinen puolikas vaikkapa muistissa toimivaksi virtuaalikiintolevyksi. Tämänkaltaisiin tunnelmiin ja paljon muuhunkin voi sukeltaa maanmainion tietokonelehden parissa.

Skrollin englanninkielinen painos on myynnissä 15 euron irtonumerohintaan sisältäen toimituskulut. Lehden tilaamalla voi varmistaa kansainväliset painokset suoraan kotiin.

Julkaistu maanantaina 5.9.2016 klo 18:09 Lehdet-luokassa avainsanalla historia.

Edellinen
Sarjakuvafestivaalit 2016
Seuraava
Nostalgiaa marketissa