Sisäharrastuksia pimeille kuukausille

Suomalaisia on siunattu neljällä vuodenajalla, joista jokaiseen kuuluu oma kauneus ja estetiikka. Kuitenkin miltei kaikille suomalaisille talven pimeimmät kuukaudet ovat raskasta aikaa. Pimeys on usein niin läpitunkevaa, että suurin osa kansasta käpertyy töiden tai koulun jälkeen omiin koloihinsa. Tuskin mikään maailman kansa on käytöksessään yhtä kontrastinen. Äärimmäisen iloinen ja spontaani kesällä ja hyvin syrjäänvetäytyvä talvella.

Talven ei tarvitse kuitenkaan olla yksinäinen ja ahdistava, sillä talvella voi elää aivan yhtä aktiivista elämää kuin kesälläkin. Ulos kylmyyteen ei todellakaan tarvitse mennä, sillä erilaisia sisäaktiviteetteja löytyy pilvin pimein.

Kotonakin voi harrastaa vaikka mitä

Talvella voi harrastaa erilaista liikuntaa miltei aktiivisemmin kuin kesällä. Talvella ihmisen rytmi on luonnollisesti erilainen, jolloin myös harrastukset ovat erilaisia. Harrastusten ei tarvitse olla myöskään välttämättä fyysistä liikuntaa, vaan vaikkapa kolikkopelit tai e-urheilu ovat asioita, joiden parissa voi viettää aikaa myös kotioloissa. Grillijuhlat ovat kesällä suomalaisten suosikkipuuhaa, mutta ystäviä ja sukulaisia voi kestitä talvella myös muilla tavoilla. Karaokelaitteistoja saa nykyään hyvin halvalla, ja ne takaavat ratkiriemukkaan illan. Älykkäämpää ajanvietettä voivat olla erilaiset runo- ja kirjallisuusillat, joissa voidaan keskustella uusimmista teoksista tai vanhoista klassikoista.

Kuva
StockSnap

Vähemmän fyysisiä aktiviteetteja, joita voi huoletta harrastaa sisätiloissa, ovat muun muassa biljardi, snooker ja darts. Näitä rentoja lajeja voi harrastaa myös kotioloissa. Darts eli kansanomaisesti tikanheitto tosin saattaa vahingoittaa kodin seiniä, joten aloittelijoiden kannattaa vähintäänkin suojata seinät seinälevyllä, jotta niihin ei tule reikiä. Nämä lajit ovat myös jokseenkin sosiaalisia, joten mikäli kaipaat leppoisaa yhdessäoloa, ovat nämä aktiviteetit loistavia niiden seurallisuuden ja rentouden takia. Myös jumppaaminen, joogaaminen ja meditaatio ovat aktiviteetteja, joita voi hyvin harrastaa kotona. Netistä löytyy runsaasti erilaisia videoita, joista voi saada vinkkejä.

Sisälajit saavat hien lentämään

Monet sisälajit ovat sellaisia, jotka sopivat erityisen hyvin harrastettavaksi talvella. Erilaiset joukkuelajit, kuten lentopallo, koripallo, salibandy, sulkapallo ja futsal ovat joukkuelajeja, jotka kohottavat kuntoa, mutta mahdollistavat myös jatkuvan kehittymisen ja hauskanpidon yhdessä. Näitä joukkuelajeja ja monia muita voi harrastaa minkäikäiset ihmiset vain. Myös kilpaileminen näissä lajeissa on mahdollista, sillä ympäri Suomea järjestetään piirisarjoja eri ikäisille.

Mikäli palloilulajit tai mailapelit eivät kiinnosta, kannattaa talvella harrastaa muuta ryhmäliikuntaa, joita eri urheiluseurat tai kaupalliset kuntosalit järjestävät. Ryhmiä on eritasoisia, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Kaikki eivät joukkuelajeista perusta, mutta talvella järjestetään myös paljon sellaisia sisäaktiviteetteja, jotka sopivat myös heille, jotka pitävät yksin puurtamisesta. Kamppailulajit, kuten nyrkkeily, judo, taekwondo, karate, kendo, miekkailu ja paini ovat Suomessa aina olleet suosittuja, sillä ne kehittävät fyysistä kuntoa ja opettavat itsepuolustusta ja mielenhallintaa. Nämä ovat siitä mukavia lajeja, että niitä tehdään yksin, mutta muiden kanssa.

Kiireisen aikataulun omaavalle paras talviharjoittelu on kuitenkin kuntosaliharjoittelu, jota voi nykyisin harrastaa miltei kellon ympäri, sillä itsepalveluun perustuvat kuntosalit ovat lisääntyneet etenkin suurissa kaupungeissa.

Kulttuuri kirkastaa talven pimeät päivät

Urheilun lisäksi talvella kannattaa harrastaa myös kulttuuria. Jatkuvista leikkauksista huolimatta Suomen kulttuuritarjonta on edelleen monipuolista. Kulttuuri rikastuttaa tutkitusti mieltä luoden positiivisia tuntemuksia. Siksi kannattaakin poiketa teatterissa, oopperassa tai vaikkapa nykytanssiesityksissä niin usein kuin mahdollista.

Erityisen hyvää talven ajanvietettä ovat elokuvat. Kotimainen elokuva voi tällä hetkellä erittäin hyvin, jonka lisäksi etenkin suuriin kaupunkeihin on jälleen alkanut ilmestyä pieniä elokuvateattereita, jotka näyttävät parhaita art house -elokuvia ympäri maailmaa. Elokuvat ovat loistava tapa päästä kosketuksiin uusien todellisuuksien kanssa ja rikastuttaa omaa maailmankuvaa.

Kulttuurin harrastamisen ei tarvitse myöskään rajoittua pelkkään katsomiseen. Tekemistä kannattaa rohkeasti kokeilla myös itse. Erilaiset kulttuuriopistot ja työväenopistot järjestävät tämän tästä erilaisia taidekursseja, jotka ovat hyvin suosittuja kaiken ikäisten keskuudessa. Moni ajattelee turhaan, ettei taideharrastusta, kuten teatteria, maalausta, musiikkia tai kirjoittamista voi aloittaa vanhalla iällä, mutta tämä on pelkkä harhaluulo. Monissa taideharrastuksissa voi kehittyä nopeasti. On myös hyvä ymmärtää, ettei tärkeintä ole aina lopputulos, vaan tekeminen ylipäätänsä, jossa korostuu itseilmaisu ja kokeilunhalu.

Kiinnostaapa sinua sitten mikä tahansa, on talvi otollista aikaa sisällä harrastamiselle!

Julkaistu tiistaina 17.12.2019 klo 19:40 avainsanoilla harrastukset ja pelit.

Edellinen
Speedcheck.org
Seuraava
Skrolli 4/2019