Siivouskomeron taustaverhoilu

Viitisen vuotta sitten vaihdoin pieneksi käyneen siivouskomeron isompaan ja korkeampaan kaappiin. Edullinen ja käytännöllinen komero löytyi Ikean Faktum-mallistosta. Vanha siivouskaappi sai väistyä uuden tieltä. Uuden kaapin päälle sain asennettua yläkaapin, joka toi runsaasti lisää säilytystilaa. Vanhan kaapin yläosa oli koteloitu lastulevyllä eli käytännössä kaapin yläpuolista tilaa ei voinut käyttää. Komeron vaihdon yhteydessä päätin siirtää siivouskaapin paikkaa eteisen naulakon vierestä keittiösyvennyksen päätyyn. Samalla vanha 50 senttimetrin levyinen kaappi päivittyi 60 sentin levyiseksi peittäen täydellisesti keittiökalusteiden päätyosan. Ainoaksi ongelmaksi jäi enää uuden kaapin viimeistelemätön takaseinä, joka näkyi keittiön puolelle ylä- ja alakaappien välistä.

Korkea Metod-kaappi
Kuva
Ikea

Ruskea kovalevyseinä muistutti päivittäin keskenkeräisestä projektista. Olin suunnitellut viimeisteleväni takaseinän jollakin valkoisella taustalevyllä, mutta sopivan ohutta levyä tai oikeastaan jonkinlaista filmiä ei tahtonut löytyä. Tänä kesänä vihdoin päätin viedä loppuun kalustusprojektin ja aloin etsiä sopivaa peitemateriaalia kaapin taakse. Kiertelin viikonloppuna rautakaupan hyllyjen välissä ja tutkiskelin lopulta erilaisia tapettivaihtoehtoja. Riittävän tukeva tapetti tuntui sopivalta ratkaisulta, ja se olisi myös huomaamattoman ohut materiaali. Seuraava ongelma olikin sitten löytää 60 senttiä leveää yksiväristä ja vieläpä valkoista tapettia. Standardilevyinen tapettirulla on 53 senttiä leveä eikä se siis tullut kysymykseen. Pian sain myös havaita, miten kehnoja suomalaiset verkkokaupat todella ovat. Niiden käytettävyys on täysin olematon, enkä osaa sanoa, kenelle nämä verkkokaupat on oikeastaan tehty. Yksi yleisimpiä suodatustekijöitä on brändi tai valmistaja. Tavalliselle satunnaiselle asiakkaalle, joka ei tunne rautakaupan tuotebrändejä tai valmistajia, tällainen toiminto on täysin hyödytön. Tuotteiden valokuvat ovat usein minimaalisen pieniä ja tyypillisesti niitä on vain yksi. Kuluttaja haluaa nähdä tuotteen eri kuvakulmista varmistuakseen, että se on juuri sellainen kuin hän haluaa. Myös tuotteiden tiedot ovat usein puutteelliset tai ylimalkaiset. Suomalaiset yrittäjät eivät tule menestymään digitaalisessa kaupankäynnissä näin surkeilla verkkokaupoilla, jotka on pystytetty lähinnä imagomielessä.

Googlen hakukoneella löysin vihdoin hyvän tuotekandidaatin Bilteman verkkokaupasta. Sieltä löytyi 60 senttiä leveää valkoista remonttitapettia, joten lähdin heti maanantaiaamuna Helsingin myymälään. Hintakin oli kohtuullinen vain 18 euroa, kun oikeissa tapettikaupoissa rullasta olisi saanut pulittaa vähintään kaksinkertainen summan. Nopea vilkaisu Reittioppaaseen kertoi bussin numero 73 lähtevän Hakaniemestä noin yhdeksän aikaan aamulla. Montaa minuuttia en joutunutkaan odottamaan, kun jo istuin matkalla Ala-Tikkurilaan bussin päätepysäkille, jonne matka-aikaa kertyi vähän yli puoli tuntia. Bilteman isossa myymälässä sain kuljeskella hyvän aikaa, ennen kuin löysin etsimäni. Kymmenen aikaan olin taas paluumatkalla ja nousin päätepysäkillä odottaneeseen bussiin juuri sopivasti ennen sen lähtöä. Kuljetukset ainakin onnistuivat täydellisesti. Enää jännitin vain tapetin asentamista siivouskaapin taakse.

Myöhemmin iltapäivällä ryhdyin hikiseen urakkaan. Ensimmäiset sormituntumat osoittivat, että valitsemani tapetti oli juuri oikeanlaista laatua ja sopivan paksua pitäen ryhtinsä. Tyhjensin siivouskomeron ja vedin sitä kymmenisen senttiä ulos seinästä. Kiinnitin tapetin yläreunan sinkiläpistoolilla eli tehtävään parhaiten soveltuneella nitojalla. Yläreuna jäi keittiökaapin taakse piiloon, joten niittien kannat eivät häirinneet. Tapetista vain keskiosa jäi näkyviin, ja sen jätin toistaiseksi kiinnittämättä, mutta ehkä liimaan reunan projektin seuraavassa vaiheessa. Jatkoin nitomista alakaapin taakse jäävälle osuudelle ja niin oli valkoinen remonttitapetti kiinnitetty siivouskomeron taustaksi. Lopputulos oli täydellisen onnistunut. Ruma, ruskea ja viimeistelemätön kovalevypinta oli nyt piilossa valkoisen taustaverhoilun takana. Pitkähköksi venähtänyt kaappiprojektini edistyi jälleen hieman, mutta jäljellä on vielä taustaverhoilun liimaus niiltä osin, joissa en voinut käyttää nitojaa.

Julkaistu Mondayna 25.7.2016 klo 18:50 Projektit-luokassa avainsanalla sisustus.

Edellinen
Mustavalkokuvien värittäminen
Seuraava
Helsingin uusi museo