Mustavalkokuvien värittäminen

Valokuvaamisen alkuaikoina tyydyttiin mustavalkoisiin valokuviin. Värikuvaus kehittyi kuitenkin pian valokuvaustekniikan keksimisen jälkeen, mutta värilliset valokuvat yleistyivät vasta paljon myöhemmin ja alkoivat olla arkipäivää 1930-luvulta lähtien. Syynä lienee aikoinaan ollut kuvausvälineiden ja -tarvikkeiden kalliit kustannukset, jotka nykyisen digikuvauksen aikakaudella ovat muodostuneet käytännössä olemattomiksi. Maailmalla on kuitenkin valtavasti yksivärisiä valokuvia, joista värien hahmottaminen jää lähinnä arvauksen ja mielikuvituksen varaan.

Kuvat
Matti Mattila ja Colorize It

Tämän päivä tietojenkäsittelyteollisuus on jo nyt mullistanut valokuvauksen. Tietotekniikka on myös tullut avuksi vanhojen valokuvien restauroinnissa. Värinsä menettäneet valokuvat pystytään nykyään pelastamaan ja värit palauttamaan lähes ennalleen jopa kotioloissa esimerkiksi PhotoShop-ohjelmalla. Mustavalkoisiin kuviinkin voi yrittää saada värit mitä erilaisimmilla algoritmeilla. Mikäli järjestelmä tunnistaa kuvasta vaikkapa kasvillisuutta, voidaan se värittää vihertäväksi, mikäli kuva ajoittuu kesäaikaan. Vastaavasti pilvetön taivas voidaan tyypillisesti värittää siniseksi. Muutkin itsestään selvät kohteet saavat niille tyypilliset värisävynsä, mutta haasteellisimpien kohteiden, kuten vaatteiden värit joudutaan edelleen arvaamaan.

Netistä löytyy arvatenkin apuja mustavalkokuvien värittämiseen. Eräs tällainen sivusto on Colorize It, jolla voi yrittää värjätä vanhoja valokuviaan. Palvelua voi kokeilla joko lataamalla kuvansa sivustolle tai antamalla linkin väritettävään kuvaan. Colorize It käyttää Algorithmia API -rajapintaa ja värittää automaattisesti vanhat kuvat. Algoritmi oppii jokaisesta ladatusta kuvasta lisää ja kehittyy tällä tavoin koko ajan. Latasin kokeeksi vanhan mustavalkoisen valokuvan Turun taidemuseosta. Kuva lienee otettu joskus 1960-luvulla ja peräisin vanhempieni kuva-albumista, josta olen sen skannannut vuosia sitten. Värityssovelluksella kuvaan tuli hieman eloa, joskin värit ovat edelleen hieman haaleat, mutta oikeaan suuntaan. Värisävyjä voisi vielä tehostaa PhotoShopilla, mutta sekään ei muuta värejä dramaattisesti. Voit vertailla uutta ja vanhaa kuvaa oheisessa kuva-asetelmassa siirtämällä alalaidassa näkyvää säädintä.

Julkaistu sunnuntaina 24.7.2016 klo 17:49 Sivustot-luokassa avainsanoilla historia ja valokuvaus.

Edellinen
Lounasretki Vantaalle
Seuraava
Siivouskomeron taustaverhoilu