Sähkönkulutus puolittuu

Eilen kirjoitin biopolttoaineiden rynnistyksestä ja sainkin siihen heti mielenkiintoisen kommentin. Kommentti muistutti vastajaetusta Millenium-palkinnosta, jonka tänä vuonna sai japanilainen professori Shuji Nakamura LED-valokeksinnöstään. Keksintö on sikäli merkittävä, että hurjimmissa visioissa luvassa on jopa maailman sähkönkulutuksen puolittuminen. Ellei LED-valo nyt aivan puolita kulutusta, niin ainakin se laskee sitä huomattavasti. Kyseessä on valaistuksen mullistava keksintö, josta saamme kuulla vielä paljon lähivuosina.

Sähkönkulutuksen vähentäminen ei näillä näkyminen ole kovin todennäköistä. Uusia sähköä kuluttavia tuotannonaloja kehitetään jatkuvasti. Tuotantoa lisätään ja samalla kasvaa teollisuuden sähkönkulutus. Myös kotitaloudet ovat merkittävä sähkönkuluttuja. Jokainen voi omilla arkipäiväisillä toimillaan vaikuttaa kulutukseen miettimällä pari kertaa, miten käyttää virtaa kuluttavia laitteita. Esimerkiksi hissin käyttöä voi välttää parin kerroksen välissä eikä parvekkeellakaan välttämättä tarvita infrapunalämmitintä.

Sähkö hinnankorotukset eivät ole enää mikään uutinen, vaikka korotuksista jaksetaankin uutisoida vähintään kerran viikossa. Tapahtuipa Norjassa mitä tahansa, aina sähkön hinta nousee. Uutinen olisi sähkön hinnan laskeminen. Sähkön hinta määräytyy vapailla markkinoilla eli niin sanotussa sähköpörssissä. Hintaan vaikuttavat luonnollisesti monet tekijät, josta tärkeimpiä on Norjan vesivoimalla tuotettu sähkö. Jos kesä on ollut kovin kuiva, tietää se myös nousevia hintoja, sillä vesivarannot ovat tuolloin alhaiset. Toisinaan kuitenkin tuntuu siltä, että näitä luonnonilmiöitä käytetään jo tekosyinä sähkön hinnankorotuksiin.

Julkaistu Wednesdayna 20.9.2006 klo 18:14 avainsanalla energia.

Edellinen
Biopolttoaineiden rynnistys
Seuraava
Jo on hintaa laajakaistalla