Saariahon Innocence Helsingissä

Kaija Saariaho, Aleksi Barrière, Sofi Oksanen
Kuva
Toni Härkönen

Säveltäjä Kaija Saariahon, libretisti Sofi Oksasen ja libreton monikielisen käännöksen tehneen Aleksi Barrièren suurteos Innocence kantaesitettiin Aix-en-Provencen festivaalilla Ranskassa 3. heinäkuuta 2021. Kriitikoiden ylistävien arvioiden mukaan teos ampaisi suoraan oopperan historiaan. Viiden arvostetun oopperatalon yhteistuotanto nähdään seuraavaksi 21.10.2022 alkaen Helsingissä, jonne myös oopperan tapahtumat sijoittuvat.

Innocencen työryhmä on kansainvälisesti kovatasoinen: teoksen ohjaa australialaislähtöinen Simon Stone, lavastuksen on suunnitellut Chloe Lamford, puvut Mel Page ja valaistuksen James Farncombe. Innocencen esitykset Suomen kansallisoopperassa johtaa Clément Mao-Takacs. Solisteina esiintyvät mm. Anu Komsi, Tuomas Pursio, Lucy Shelton, Iida Antola sekä läpimurtonsa Aix-en-Provencen festivaalilla tehnyt Vilma Jää.

Tapahtumapaikkana Helsinki

Sofi Oksasen nykyaikaan sijoittuva oopperalibretto on ajankohtainen. Tapahtumapaikka on Helsinki, jossa kansainvälinen vierasjoukko viettää häitä. Suomalaisella sulhasella on synkkä salaisuus, ja juhlaa varjostaa vuosien takainen tragedia. Libretto on Oksasen ensimmäinen. "Ooppera tarjoaa ainutlaatuisen tavan käsitellä ajankohtaisia asioita keinoin, jotka ylittävät kielelliset ja kulttuurilliset muurit", hän kuvailee. Teoksessa lauletaan yhdeksällä eri kielellä.

Innocence tullaan esittämään Suomen kansallisoopperan ja Aix-en-Provencen festivaalin lisäksi Amsterdamin De Nederlandse Operassa, Lontoon Royal Opera Housessa, San Francisco Operassa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Kaikki oopperatalot tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan. Helsingin jälkeen Innocence saa ensi-iltansa Lontoon Royal Opera Housessa 17.4.2023.

Kaija Saariaho on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaissäveltäjiä. Innocence on Saariahon viides ooppera, ja hänen aikaisemmat teoksensa ovat olleet menestyksiä. Kansallisoopperassa on esitetty hänen aikaisemmat oopperansa Kaukainen rakkaus, Adriana Mater, Émilie sekä viimeksi Only the Sound Remains vuonna 2017. Syksyllä 2022 suomalaiset klassisen musiikin toimijat aloittavat historiallisen kansallisen yhteistyön Saariahon musiikin innoittamina. Yhteistyö huipentuu lokakuussa valtakunnalliseen Kaija Saariaho 70 -tapahtumien sarjaan.

Sofi Oksanen on maailmalla menestynein ja tunnetuin suomalainen nykykirjailija. Hänelle on myönnetty 20 kirjallisuuspalkintoa, muun muassa Finlandia ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto. Oksasen teoksia on käännetty yli 50 kielialueelle ja myyty miljoonia kappaleita. Läpimurtonsa hän teki näytelmällä Puhdistus (2007), ja samanniminen romaani lukeutuu Suomen kirjallisuushistoriaan. Oksasen uusin romaani Koirapuisto on juuri nyt erityisen ajankohtainen. Sen tarina sijoittuu Ukrainaan ja Helsinkiin ja yksi romaanin teemoista on sodan arvet, joita ihmiset eri tavoin kantavat läpi sukupolvien.

Aleksi Barrière on tehnyt tiivistä yhteistyötä Oksasen ja Saariahon kanssa vuodesta 2013. Hän on tehnyt Innocencen libreton monikielisen version ja työskennellyt teoksen dramaturgina. Innocence on sävelletty yhdeksänkieliseen librettoon, jonka monikielinen, toisena äidinkielenään suomea puhuva Barrière laati Oksasen suomenkielisen tekstin pohjalta. Barrière on perustanut yhdessä kapellimestari Clément Mao-Takacsin kanssa La Chambre aux échos -musiikkiteatteriryhmän, jonka toiminnan painopisteenä on musiikkiteatterin uusien muotojen kehittäminen ja eri taiteenlajien välisen dialogin lisääminen. Ryhmän esitys Between nähtiin Kansallisoopperassa 31.8.-3.9.2022.

  • Kaija Saariaho - Sofi Oksanen - Aleksi Barrière: Innocence
  • Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 21.10.2022
  • Muut esityspäivät 26.10.-24.11.2022

Julkaistu Sundayna 25.9.2022 klo 14:42 Musiikki-luokassa avainsanoilla ooppera ja tapahtumat.

Edellinen
Skrolli 3/2022
Seuraava
Kemiallisten aineiden vaarat