Rytmin kannet

Vuoden vaihteessa ilmestynyt Rytmi on kymmenes blogikirjani. Uusin teos ei juuri poikkea jo melkein traditioksi muodostuneesta julkaisuohjelmastani, jossa kerran vuodessa aina näin alkuvuodesta kirjamaailmaan putkahtaa uusi tulokas. Vuosikirjojeni tasainen ilmestymisvauhti vuosittain sai minut pohtimaan nimeä uudelle teokselle, ja nyt kun kirjat näin rytmikkäästi ilmestyvät, oli Rytmi luonnollinen nimi uutukaiselle.

Kuva
Matti Mattila

Kirjan kannen kuvituksen tein eräästä Kap Verdellä ottamastani valokuvastani. Vietin erään talviloman Sal-nimisellä saarella, jossa rakennukset oli maalattu meikäläisiin pintoihin verrattuna kirkkaammilla ja rohkeammilla väreillä. Kuvailin toimettomina ja aurinkoisina päivinä upeita seinäpintoja ja niiden loisteliaita värejä. Eräs näistä seinistä päätyi lopulta uusimman kirjani kannen taustakuvaksi. Kuvassa on keltainen seinä, johon on käsityönä sivelty tummemmalla maalilla siveltimen vetoja muistuttavia kuvioita. Kuvan alalaitaa koristaa tumma kivijalan yläreunus, joka näkyy myös kirjani kannen alalaidassa tummempana reunana. Otin seinävalokuvan PhotoShopin käsittelyyn ja ensi töikseni lisäsin kuvaan lasimaalausta (stained glass) muistuttavan tehosteen käyttämällä 46 pikselin solukokoa ja yhden pikselin paksuista valkoista reunaa. Seuraavaksi pehmensin reunoja palettiveitsiefektillä (palette knife), ja lopputuloksena oli hieno mosaiikkitaustakuva. Lopuksi voimistin keltaista väriä entisestään lisäämällä kuvaan kirkkautta. Ennen kuin luomus päätyi kirjan kanneksi vaalensin sävyjä hailakan keltaiseksi, jotta kanteen painettava musta otsikkoteksti erottuisi selvästi taustasta.

Mattila, Matti: Rytmi
Kuva
Matti Mattila

Helpolla ja suhteellisen nopealla askartelulla syntyi hieno lopputulos. Lopullisen painetun kirjan kansissa retusoitu otokseni näytti oikeastaan vieläkin paremmalta. Lasimaalausta muistuttavat mosaiikkirakeet tulevat esille juuri oikealla tavalla ja alareunaa koristaa tumma sokkelin reuna. Musta teksti ja ryhdikäs Blackoak-fontti kruunaavat teoksen. Fonttikin löytyi helposti ja ilmaiseksi netin ehtymättömästä tietovarastosta. Enää ei tarvita kuin vähän sukseeta, niin kirjahan alkaa myydä niin, että hitaimpia hirvittää.

Julkaistu Sundayna 24.1.2016 klo 16:26 Kirjat-luokassa avainsanoilla askartelu, harrastukset, kirjat, Photoshop ja valokuvaus.

Edellinen
Arvaa kuka
Seuraava
Junat.net