Runebergin aika

Runebergin torttu
Kuva
Matti Mattila

Runebergin päivään helmikuun viidenteen on vielä aikaa. Leipomot ovat kuitenkin jo hyvissä ajoin valmistautuneet kansallisrunoilijallemme osoitettuun juhlapäivään. Tänä viikonloppuna saattoi löytää kaupoista ensimmäiset Runebergin tortut. Nämä ihanat leivonnaiset yhdessä laskiaispullien kanssa tuovat mieleen lumiset ja pakkaspäivien virkistämät päivät. Talvea ei olla vielä menetetty, sillä kevääseen on yhä matkaa. Kaikkea ehtii vielä kokemaan ennen kuin meille niin tuttu ilmastonmuutos vaihtaa talven kevääksi. Näillä leveysasteillahan olemme tottuneet ilmastonmuutokseen. Vuodenaikoja voidaan leikkisästi kutsua jonkinlaisiksi ilmaston muutoksiksi, vaikka aivan tästä ei olekaan kyse.

Herkkujen ilmestyminen kauppojen hyllyille on jälleen merkki vuoden vaihtumisesta. Jos vuodenvaihde sattui menemään ohi, niin Runebergin tortusta sen sitten viimeistään huomaa. Tortun myyntisesonki on tyypillisesti näin tammikuun alusta aina helmikuun alkuun. Seuraavaa myyntipyrähdystä saakin sitten taas odottaa vuoden päivät ellei satu jostakin leipomosta löytämään näitä kaakkuja vastaleivottuina. Olen kerran törmännyt Runebergin torttuihin vielä niinkin myöhään kuin vapun kynnyksellä. Nämä leivonnaiset olivat tuolloin myynnissä eräässä konditoriassa Pitäjänmäellä. Joku asiakas niitä siinä jo ihmettelikin, ja myyjä kertoi leipomon valmistaneen niitä tilauksesta eräälle toiselle asiakkaalle. Koska aivan muutamaa torttua ei yksistään kannattanut leipoa, oli leipuri päättänyt tehdä niitä koko pellillisen. Loput olivat myynnissä ja asiakkaiden herkuteltavina.

Julkaistu sunnuntaina 6.1.2008 klo 16:00 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Älä istu!
Seuraava
Ensilumet