Rosvot - balladi joutomiehistä

Vietin eilisen Helsingin taiteiden yön hieman erilaisessa ympäristössä ja ohjelman parissa. Suuntasin nimittäin töiden jälkeen pohjoiseen Nurmijärven suuntaan Palojoen kylään, jossa sijaitsee maankuulu Taaborinvuori. Paikkahan on tunnettu Aleksis Kiven (1834-1872) synnyinseutuna sekä nyttemmin Nurmijärven Kivi-juhlat -yhdistyksen kesätapahtumien tapahtumapaikkana. Karistettuani vilkkaan pääkaupungin taideyön huuman saavuimme seurueinemme noin puolen tunnin ajomatkan jälkeen Taaborinvuorelle, jossa meitä odotti tämän kesän teatterituotanto Rosvot. Ennen näytöstä saimme hieman taustatietoja illan esityksestä, kun tuotannon käsikirjoittanut, säveltänyt ja ohjannut monitoimiammattilainen Katriina Honkanen kertoi ryhmällemme kiehtovia yksityiskohtia esityksestä.

Kuva
Matti Mattila

Rosvot on balladi joutomiehistä ja elämänmakuinen tositapahtumiin pohjautuva musiikkinäytelmä. Keskiössä on Nurmijärven seudulla 1820-luvulla riehunut rosvojoukko ja ihmiset heidän ympärillään. Se on tarina epätoivosta, rakkaudesta ja unelmista. Näytelmän nyt nähtyäni ja kuultuani voin sanoa, että se oli lyhyesti kuvattuna: täydellinen. Erinomainen musiikki antoi vaikutelman 1800-luvun musiikkityylistä. Puvustus oli sekin kuin suoraan aikakauden muotitaloista. Parhaimman suorituksen toteutti kuitenkin huippuunsa harjoitettu näyttelijäkaarti.

Pääosan Mikkoa näytteli taitava Timo Vesterinen. Hänen seurassaan upean osan näyttelivät myös Tapio Takanen räätälinä sekä Santeri Kylmäniemi Adolfina. Mähkän talon leskiemäntänä diivaili Minna Engström ja hänen tyttärenään Anna-Sofia Luoma, joka yllätti yleisön myös soittotaidollaan.

Kaunis kesäsää suosi torstai-illan näytöstä. Päivän sateet olivat kaikonneet ja iltasella laskeutunut aurinko ehti vielä lämmittää jonkin aikaa. Esitys kesti kaksi ja puoli tuntia väliaikoineen, joten ilta ehti pitkälle, ja samalla se myös viileni niin, että mukaan olisi hyvin voinut ottaa paksumman palttoon. Kaikkiaan iltamme oli onnistunut ja siitä iso kiitos lankeaa luonnollisesti hienolle musiikkinäytelmälle ja sen monikymmenpäiselle näyttelijäjoukolle muusikoita ja muuta työryhmää unohtamatta. Rosvot-esityksen ehtii vielä näkemään viikonlopun aikana, mikäli kesäteatterissa on tilaa. Toivottavasti produktio on Kivi-juhlien ohjelmistossa taas ensi kesänä.

Julkaistu perjantaina 16.8.2019 klo 20:28 avainsanoilla kulttuuri ja teatteri.

Edellinen
Testissä GoPro Hero 7 Black - osa 3
Seuraava
Tekniikan historia 4/2019