Responsinator.com

Responsiiviset eli näytön kokoon automaattisesti sovittuvat verkkosivustot alkavat olla arkipäivää. Yksi jos toinenkin nettipaikka on alkanut käyttää selainten suomia uusia ominaisuuksia sekä alati kehittyviä tekniikoita, joilla yksi ja sama sivu saadaan näkymään optimaalisesti lähestulkoon kaikenkokoisilla töllöttimillä. Älypuhelinten ja tablettien myötä resoluutioiden kirjo on kasvanut entisestään. Tätä ennen sivuston suunnittelijalle harmaita hiuksia tuottivat monenlaiset kuvaruutukoot sekä pienen pienet kännykkäruudut. Eräs ratkaisu oli luoda erillinen sivusto mobiilikäyttäjille, mutta nämäkin alkavat kohta olla katoavaa kansanperinnettä, sillä niiden ylläpito saattaa tuottaa tuplaten töitä. Mediakyselyt sen sijaan lukeutuvat uusimpiin mahdollisuuksiin, joilla sama sivu sovitetaan näytön resoluutiolle jotakuinkin sopivaksi.

Mukautuvaa sivua olisi luonnollisesti mukava testata ennen kuin se julkistetaan Internettiin. Aina ei ole mahdollista hankkia kaikkia maailmalla kaupan olevia päätelaitteita, joten mukautumista pitää näiden puutteessa simuloida. Helpoiten se käy pienentämällä oman tutun selaimen katseluikkunan kokoa ja tutkimalla, miten sivu vastaa muutokseen. Toinen tapa on käyttää tarkoitukseen sopivaa palvelua netissä. Responsinator on yksi monista tällaisista palveluista, jossa voi kokeilla sivustonsa toimivuutta nyttemmin yleisimpien ja suosituimpien mobiilipäätelaitteita vastaavissa ikkunoissa. Tarjolla on iPhonen, pienten ja vähän suurempien Android-laitteiden, iPadin ja Kindlen näyttökoot sekä vaaka- että pystyasennossa. Palvelun käyttö on helppoa. Haluttu webbiosoite kirjoitetaan sille varattuun kenttään ja sitten vain katsellaan pikkuruisia näyttöjä. Responsinator on näppärä ensikäden apulainen, vaikkakin sillä voi testailla vain muutamien monitorikokojen kanssa.

Sivustolta löytyy myös pieni erikoinen yksityiskohta. Palvelun kehittäjillä lienee ollut kiire, kun palvelun oma sivu ei oikein tahdo toimia responsiivisesti. Mikäli selaimen ikkunaa kaventaa riittävästi, katoaa oikean yläkulman valikko näkymättömiin. Täysin kadoksiin menu ei haihdu, sillä se löytyy haarukoimalla sivun yläosaa. Sieltä löytyy valikko valkoisella tekstillä valkoisella taustalla. Bugikorjausta odotellessaan voi kokeilla vaikkapa kilpailevaa Responsive.is-sivustoa.

Julkaistu maanantaina 27.8.2012 klo 18:27 Sivustot-luokassa avainsanoilla Internet ja ohjelmointi.

Edellinen
Ote viinilasista
Seuraava
Mustikkamuffinssit